franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana

V živalskem vrtu so ta vikend glavni risi

Piše: STA

Čas objave:
12.06.2021 10:02

V ZOO Ljubljana ta vikend v sodelovanju s projektom LIFE Lynx obeležujejo tretji mednarodni dan risov. Za obiskovalce so pripravili dogodivščine pri risih, na katerih bodo ozaveščali o vlogi risov v Sloveniji. Predstavili bodo tudi projekt LIFE Lynx, v okviru katerega tečejo prizadevanja za ponovno naselitev risov v Sloveniji.

v-živalskem-vrtu-so-ta-vikend-glavni-risi
V živalskem vrtu so ta vikend glavni risi
ZOO Ljubljana

Izobraževanje obiskovalcev o naravovarstvu ter projektih ohranjanja živali, ki potekajo v naravnem okolju, je ena od zelo pomembnih nalog ljubljanskega živalskega vrta, zato bodo na dogodivščinah o risih ozaveščali obiskovalce o vlogi risov v Sloveniji in širili zavest o njihovem ohranjanju v naših gozdovih, so sporočili iz ZOO Ljubljana.

v-živalskem-vrtu-so-ta-vikend-glavni-risi
V živalskem vrtu so ta vikend glavni risi
ZOO Ljubljana

Obiskovalci bodo lahko tako ta konec predstavnike največjih mačk Evrope opazovali in ugotavljali, kako so prilagojeni na okolje, kje živijo, kako lovijo, s čim se prehranjujejo ter zakaj so se v Sloveniji ponovno znašli na robu izumrtja.

Predstavili bodo projekt LIFE Lynx, v okviru katerega tečejo prizadevanja za ponovno naselitev risov v Sloveniji in njihovo ohranitev v naravnem okolju, ter vlogo ZOO Ljubljana pri tem projektu. Obiskovalci se bodo lahko srečali s člani projektne skupine ter si ogledali telemetrično opremo, s katero sledijo risom v naravnem okolju.

v-živalskem-vrtu-so-ta-vikend-glavni-risi
V živalskem vrtu so ta vikend glavni risi
ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana že tretje leto zapored pomaga projektu LIFE Lynx pri prevozu risov iz Romunije v Slovenijo. Spomladi leta 2019 so pripeljali risa Goruja, leta 2020 Borisa, letošnjo pomlad pa še Zoisa in Aido. ZOO Ljubljana projektni skupini nudi tudi strokovno veterinarsko svetovanje glede oskrbe risov v času karantene v prilagoditveni ogradi. Sodelujejo tudi pri odlovih risov v Sloveniji, ki jih LIFE Lynx opremlja s telemetričnimi ovratnicami v okviru monitoringa dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa.

v-živalskem-vrtu-so-ta-vikend-glavni-risi
V živalskem vrtu so ta vikend glavni risi
ZOO Ljubljana

Strokovnjaki oddelka za biologijo ter projekta LIFE Lynx pa so pred tem projektom v ogradi risov v ZOO Ljubljana preizkušali različne dišave na posebnih "krtačkah za mačke" ali vonjalnih količkih, ob katere se risi radi podrgnejo ter tako na njih pustijo gensko sled, svoje dlake. Na vonjalnem količku je pritrjen trak z drobnimi kaveljčki ter lovilec iz vzmeti.

Količek je odišavljen z mešanico mačje mete, bobrovega olja in vazelina. To so naravne snovi, ki pri vseh mačkah sprožijo refleks drgnjenja. Ko se ris podrgne ob količek, sproži vzmet in nanjo se ulovi nekaj dlak. Te se primejo tudi na trak s kaveljčki. Preko dlak nato znanstveniki določijo DNK posameznega risa ter proučujejo strukturo populacije in njeno številčnost v naravnem okolju, so v sporočilu za javnost še dodali v ZOO Ljubljana.