volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

V&F: 40 let novomeške Srednje strojne šole

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.01.2017 07:23

V Novem mestu so danes obeležili 4 desetletja Srednje strojne šole v dolenjski prestolnici. Slovesnost je bila ob 12.uri v športni dvorani Leona Štuklja.

Srednja strojna šola Šolskega centra Novo mesto letos obeležuje 40 let izvajanja programa strojni tehnik v Novem mestu. Jubilej so obeležili s slovesno prireditvijo, ki je bila v Športni dvorani Leona Štuklja danes ob 12.uri.

Povabljena je bila tako prva generacija strojnih tehnikov, ki se je šolala v Novem mestu, kot tudi nekdanji ravnatelji in učitelji ter drugi gostje s področja šolstva, gospodarstva in lokalne skupnosti.

Jeseni leta 1976 je v Novem mestu začela šolanje prva generacija dijakov strojnega tehnika. To je bila posledica pritiska industrije, ki je zaradi velikih razvojnih načrtov potrebovala šolan kader.Poteza se je izkazala za odlično, saj je tudi po zaslugi te šole gospodarstvo dolenjske regije doživelo razcvet in je danes med vodilnimi v Sloveniji, strojniki pa so med najbolj iskanimi poklici v državi, je med drugim povedal direktor Šolskega centra Novo mesto Štefan David.

Pogovarjali smo se tudi s takratnim dijakom prve generacije strojnih tehnikov v Novem mestu, ki ga danes poznamo predvsem kot novinarja, dopisnika Radia Slovenija, Jožetom Žuro. Povedal je, kako preprosto je bilo takrat priti do štipendije, kje so bili prvi prostori šole, kako iskan je bil že takrat poklic strojnika in kdo so bili med učitelji oz. predavatelji na Srednji strojni šoli.

Sedanji Direktor Šolskega centra Novo mesto, Štefan David o 40 let Srednje strojne šole v Novem mest


Jože Žura, danes novinar, je bil pred 40 leti dijak prve generacije Srednje strojne šole v Novem mes