nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

V&F: Fakulteta za industrijski inženiring z akreditacijo za magistrski in doktorski študij

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.06.2016 13:18

Na Fakulteti za industrijski inženiring Novo mesto so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili pridobljeno akreditacijo magistrskega in doktorskega študijskega programa.

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto je nastala leta 2009. na pobudo gospodarstva jugovzhodne regije, z izpostavljeno vlogo TPV d. d. Novo mesto v vseh postopkih akreditacije fakultete in njenih študijskih programov. Ustanovitelja fakultete sta Šolski center Novo mesto in Mestna občina Novo mesto.

Fakulteta je v aprilu 2016 pridobila akreditacijo magistrskega in doktorskega študijskega programa. Po naših dostopnih informacijah je to prvi doktorski študijski program na področju strojništva izven univerz v slovenskem prostoru. Magistrski in doktorski študijski program omogočata nadaljevanje izobraževanja na fakulteti, hkrati pa pomenita dopolnitev in zaokrožitev obstoječih programov 1. stopnje.

Vsi študijski programi fakultete vsebujejo znanja, ki se prepletajo, širše zajemajo strojništvo in so uporabna za vsa področja procesne industrije kot tudi za avtomobilsko industrijo. Poudarek je na usposobljenosti za interdisciplinarno delo, s celovitim vpogledom v tehnično in tehnološko problematiko industrijskih podjetij, s sposobnostjo vodenja industrijskih procesov in sistemov ter poglobljenim obravnavanjem problemov. Vsebina študijskih programov izhaja iz opredelitev aktualnih potreb gospodarstva, dolgoročnih strateških dokumentov EU in Slovenije, skladna je z razvojnimi potrebami po kadrih v tehnoloških in industrijskih panogah.

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto je prva in edina fakulteta v Sloveniji, ki je članica močnega globalnega partnerstva, ki združuje 55 visokošolskih institucij v 31 državah sveta iz Evrope, Afrike, Azije, Severne in Južne Amerike. Od ustanovitve Globalnega partnerstva je v aktivnostih sodelovalo že več kot 17.000 študentov iz celega sveta. V študijskem letu 2015/2016 Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto v okviru Globalnega partnerstva sodeluje z East Carolina University (ECU) iz Združenih držav Amerike, ter z University of Monterrey (UDAM) iz Mehike. Študenti identificirajo podjetniške potenciale ter sodelujejo v znanstveno raziskovalnih projektih. V naslednjih študijskih letih fakulteta načrtuje sodelovanje še z ostalimi partnerji v projektu. Svojim študentom nudi osebno mednarodno izkušnjo in jih pripravlja na delovanje v globalnem poslovnem okolju.

Svoje študente lahko fakulteta na podlagi sporazumov vključuje v prakse domačih podjetij in podjetij gospodarsko najmočnejših držav sveta.

V strukturi visokošolskih učiteljev so priznani strokovnjaki iz gospodarstva, ki vnašajo aktualne novosti v študijske programe. Fakulteta ima dragocen privilegij podpore visokotehnološkega gospodarstva JV regije. Sodelavce fakulteta pridobiva tudi na globalnem trgu.

Sedež fakultete je v prostorih soustanovitelja Šolskega centra Novo mesto, ki postaja prvi šolski center v Sloveniji z vertikalo izobraževanja do 3. stopnje (doktorski študijski program).

V sklopu Fakultete za industrijski inženiring ustanovili notranjo organizacijsko enoto
V letu 2016 je Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto ustanovila notranjo organizacijsko enoto CIRII – Center za izobraževanje in razvoj industrijskega inženiringa.

Predstojnik CIRII je g. Ivan Kralj, univ. dipl. inž. str., generalni direktor in lastnik podjetja Arex proizvodnja orodij, naprav in storitve d. o. o. Šentjernej. Podjetje je največji proizvajalec izdelkov za obrambno industrijo pri nas, spada v kovinsko predelovalno panogo, njihova dejavnost je proizvodnja izdelkov iz kovine, plastike in tekstila, deluje tudi za avtomobilsko industrijo. Je visokotehnološko podjetje, ki na številnih področjih sodeluje s Fakulteto za industrijski inženiring Novo mesto. Dejavnosti CIRII so razvoj industrijskega inženiringa z upoštevanjem dejanskih potreb gospodarstva;  izvajanje izobraževanja na posebnih strokovnih področjih za potrebe specifičnih dejavnosti gospodarstva; zagotavljanja zainteresiranim posameznikom možnost nadgraditve obstoječega znanja; ponujanje konkurenčnega znanja ter opravljanje strokovnih in svetovalnih storitev.

CIRII v prakso prenaša rezultate znanstveno raziskovalnega in strokovnega dela, ter na ta način zagotavlja razvoj družbe s prenosom lastnega in globalnega znanja. Delovanje je usmerjeno v zagotavljanje visoke kakovosti in svobode ustvarjalnosti.

Dve srebrni priznanji za najboljše inovacije GZDBK za letos
Med dobitniki priznanj za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine za leto 2016 je tudi Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto, ki je prejela dve srebrni priznanji. Med inovatorji sta dva diplomanta fakultete, in sicer: Andraž Gunčar (avtor inovacije, diplomant fakultete), Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto, Razvoj gorilnika na pelete in Danilo Marinč (avtor inovacije, diplomant fakultete), mag. Domen Rajšelj (soavtor), Janez Sluga (soavtor), doc. dr. Tomaž Savšek, Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto in TPV, d. d., Avtomatizacija transporta polizdelkov v proizvodnji.

Novinarska konferenca Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto