901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

V&F: Jazzinty s 7 izbranimi koncerti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.08.2016 06:23

V Novem mestu se je včeraj začela že 17. mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty, ki v Novem mestu gosti 70 študentov, 11 mednarodnih mentorjev, 7 izbranih koncertov in preko 50 ur improvizacijskih nastopov na različnih lokacijah po mestnem jedru.

Na delavnico je vpisanih rekordnih 70 mednarodnih udeležencev, ki prihajajo iz 11 držav, iz skoraj vseh kontinentov. Kar 2/3 udeležencev je študentov mednarodnih jazz akademij in prihajajo z bogatim predznanjem, kar viša nivo pedagoškega procesa in stimulativno vpliva tudi na mlajšo generacijo slovenskih glasbenikov, ki se na delavnici prvič spoznavajo z jazzom.

Udeležence bo poučevala prenovljena ekipa 11-ih mednarodnih mentorjev, priznanih jazzovskih glasbenikov in pedagogov, od katerih so prvič tudi trije slovenski ustvarjalci. Strnjen pedagoški proces bo potekal v Glasbeni šoli Marjana Kozine, v obliki individualnih ur, teoretičnih predavanj in praktičnih vaj.

Festivalski, koncertni program na Jazzintyju, je sestavljen iz nastopov mentorjev, udeležencev in gostov delavnice ter koncerta zmagovalca nagrade Jazzon. Letošnji program sicer sledi ustaljenim smernicam, vendar pa njegovo atraktivnost dviguje popolnoma prenovljena mentorska ekipa, prodorni mladi avtorji in tudi pomembna sprememba koncertnih lokacij. Tako bodo prvi trije koncerti ob reki Krki, na Gostišču Loka, drugi trije pa na edinstveni lokaciji vrtov Dolenjskega muzeja. Popoldanski del jam sessionov bo na Glavnem trgu, večerni pa na Loki. Tako se festival vključuje v praktično celotno historično mestno jedro in vzpostavlja poletno festivalsko vzdušje v Novem mestu.

Danes

20.30 @ GL: PCC Showcase
V sodelovanju s Prins Claus konservatorijem, se na torkovem festivalskem večeru predstavijo naprednejši učenci jazz oddelka. S pomočjo nekaterih mentorjev predstavijo svoj pogled na improvizacijo, v hitro aranžiranih kompozicijah. Direktor jazz oddelka na konservatoriju, basist Joris Teepe predstavi šolo in je po koncertu na voljo za vprašanja.



Jure Dolinar, vodja festivala


Z opoldanskega jam sessiona