zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

V&F: Končno se nam obeta čista pitna voda

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.09.2016 05:54

V Novem mestu bosta novomeški župan Gregor Macedoni in ministrica za okolje in prostor Irena Majcen podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske.

Naložbo, vredno dobrih 22,3 milijona evrov, poleg občin sofinancirata država in Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Gradnja vodarn, ki se je začela že lani, se zaključuje ta mesec, gradnja cevovodov in vodohranov pa je stekla avgusta letos. Dela bodo predvidoma zaključena do novembra prihodnje leto.

Za Radio Krka je župan mestne občine Novo mesto povedal: "Mislim da smo dve glavni točki rešili, eno je prekuhavanje vode, v nadaljevanju bomo rešili še zanesljivost oskrbe – tuzdi to je problem na našem območju. Vesel sem da smo se že eno leto nazaj uspeli pogumno odločiti da s projektom začnemo, zato smo lahko v prejšnjem tednu ponosno objavili da smo zagnali obe vodarni in da je s tem dejansko pritekla iz naših pip voda, ki jo ne bo treba več prekuhavati. Jaz bi se zahvalil vsem, ki so vsa ta leta delali na tem projektu in verjamem da bojo vsi odgovorni tudi v prihodnje poskrbeli, da bo projekt uspešno zaključen."

Tako na vodarni Stopiče kot na vodarni Jezero so že vgradili najsodobnejšo tehnologijo ultrafiltracije, večkrat testirane v svetu in pri nas. Prihodnja dva tedna bo tako poskusno obdobje, v katerem bodo opravljene prve analize čistoče vode.


Prejšnji teden so namrečj izvedli preklop delovanja vodarn Jezero in Stopiče na sistem ultrafiltracije. Na obeh glavnih vodnih virih, kjer se zajema daleč največ pitne vode za 45.000 prebivalcev Mestne občine Novo mesto, Občine Straža, Občine Šentjernej, Občine Škocjan in Občine Šmarješke Toplice, bo tako že v tem mesecu zagotovljena neoporečno čista in bistra voda.

Tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je pozdravila težnje občine za pitno vodo: "To je zelo razveseljivo, namreč zdrava pitna voda je izrednega pomena, zdravje ljudi, zdravje okolja v katereem se uporablja ta voda - gre tudi za industrijo – je za Slovenijo prvobitnega pomena in te naložbe še kako priopomorejo k boljši oskrbi naših prebivalcev."

Brez opisa