zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Novo mesto

V&F: Spominska proslava padlim-obešenim-pogrešanim v oktobru 1943

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.10.2016 20:07

Namen organizacije spominske proslave je ohranjati trajen spomin na dogodke v jeseni 1943 na območju mesta, obdanega s 103 bunkerji in žičnato ograjo, močno branjeno s strani okupatorja in belogardistov, kasneje domobrancev.

Žrtve so gotovo meščani, ki so pretrpeli številna bombardiranja hitlerjeve aviacije, topništva, ki je imelo namen pregnati iz mesta partizanske enote 15. Divizije, ki so mestu omogočile 43 dnevno svobodo, kot prvemu svobodnemu mestu v tedanji pokorjeni Evropi.

Vsa ta dogajanja, zlasti rušenja večjih stavb, šol, imajo na panojih ohranjeno v zgodovinskem krožku na OŠ Center (prej Katja Rupena).

Po kapitulaciji Italije, 8. septembra 1943, je partizanska vojska pod vodstvo OF v mestu in okolici oblikovala vse veje oblasti; gospodarstvo, sodstvo, zdravstvo, izobraževanje, kulturo, varstvo in celo šport. V mestu in okolici so bili pripravljeni številni partizanski mitingi.

Novo mesto ni bilo industrijsko mesto imelo je razvito obrtno dejavnost, zato ni predstavljalo za okupatorja večji gospodarski pomen, gledano iz strateškega vidika, je kot središče in največje mesto za širšo Dolenjsko pomenilo veliko.
Tako Italijani, kot tudi Nemci so mesto obdali z bunkerji in žico. Zlasti v obdobju po umiku partizanskih enot iz mesta, konec oktobra 1943, so Nemci skupaj z domobranci močno povečali intenzivnost obrambe, zlasti Kapiteljski vrh in sam Marof.

Spomenik, danes na Prisojni poti, nekdaj na Cesti herojev, je bil postavljen 1957 leta, arhitektka je bila Špela Valentinčič. Na ograji tedanje Koširjeve gostilna so Nemci obesili z 22/23. Oktober štiri partizane: Rudolfa Štrasera, Jožeta Dragmana iz Regrče vasi, oba zidarska vajence, Alojza Saška iz Zajčjega vrha, delavca in očeta šestih otrok, ter dijaka Lada Škrbca iz Šentjerneja. V noči iz 26./27. Oktober so obesili še dva neznana partizana. Na ograji so žrtve pustili obešene tri dni, nato pa dovolili svojcem pokojnega Saška pokop na pokopališču na Malem Orehku.

V tem času so obesili tudi dva partizana na ograji v Mačkovcu. Tam je bil obešen domačin iz Tomažje vasi Jože Rodič, drugi pa iz Mirne.
Nemci so skupaj z domobranci močno krepili svojo moč v mestu. Strah jih je bilo pred napadi partizanov, ki so čvrsto držali obroč okoli mesta. Komanda XV. Divizije, borci Cankarjeve brigade in Gubčeve brigate, brigate XII.SNOB, so si zelo trudile, da zavzamejo mesto, kar jim ni uspelo.
O trpljenju in boju meščanov Novega mesta danes izpričujejo zapisi v spominski loži poleg študijske knjižnice s kipom talca, spomenikom pesmi svobode, na ploščah so vklesana imena 129 borcev in bork, 6 narodnih herojev, 53 ubitih in umrlih, 58 žrtev bombnih napadov in 2 talca. Mesto se lahko postavi v bok mnogim evropskim mestom z junaško zgodbo partizanskega boja za svobodo v boju skupaj z zavezniki proti silam osi.
Največ gradiva iz naše preteklosti v času NOB izve pohodnik na trinajst kilometrov dolgi pohodni poti objetega mesta ali uradno BM*v*ŽICI, ki je spominska, turistična, rekreativna in gospodarska pešpot po mestih nekdanjih bunkerjev in topniških mest. Pohodnik dodobra spozna prelepo panoramo mesta, saj je z dvignjenih mest, ki jih je okupator koristil za topniška gnezda, lepo videti naselja, center mesta s Kapitljem, vijugavo Krko, tovarnami, športnimi objekti in mnogimi turističnimi objekti.
Novo mesto ima prečudovito lego ob Krki, dva naravna parka Portovald in Ragov log, Kapiteljske njive z arheološkimi polji mnogih izkopanih situl ( daritvene okrašene vedrice ).
Mnogi obiskovalci današnje proslave so potrdili, da je prav, da se spominjamo in ohranjamo ta del naše preteklosti in je prav, da smo ponosni na boj partizanov za svobodo in naš ponos, da nismo klonili, da smo v podjarmljeni Evropi in svetu znani kot slovenski uporniki.
Danes za spomenik skrbi KOBVNOB Mestne njive-Ločna-Mačkovec, skupaj s svojci obešenih in prebivalstvom Cankarjeve ulice, ki je ena izmed najbolj partizanskih ulic mesta. Skupaj z mentorji in učenci OŠ Center so se spominu na oktober 1943 poklonili z devetimi točkami, vsi prisotni pa s petjem in harmoniko v Danetovih rokah.
Jože Pečnik, Novo mesto, 24. oktober 2016

Spominska proslava