oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Novice Novo mesto

Večer lirike upora

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.02.2017 08:28

Recital partizanske lirike upora na predvečer smrti pesnika Karla Destovnika Kajuha, 22. februarja 1944, ni slučajen. Borci za vrednote NOB v združenju krajevnih organizacij mesta, so po premisleku izbrali pesmi sedmih pesnikov, ki bodo brane v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto danes ob 18. uri.

Borci za vrednote NOB v združenju krajevnih organizacij mesta, so po premisleku izbrali pesmi sedmih pesnikov: že omenjenega Karla Destovnika Kajuha, Mateja Bora, Otona Župančiča, Ivana Minattija, Vide Brest in domačih dveh, nam vsem priljubljenega Mirana Jarca in Severina Šalija, ki je v Novem mestu s svojimi verzi na spomenikih za večno prisoten v srcih meščanov. Tisti verz na spominski plošči v predprostoru Gimnazije Novo mesto nam močno seže v srce;« Mladi ste šli v boj ste šli umret za nas, za svobodo za novi svet«.

Dogodek bo v torek, 21. februarja 2017. Prvi, spominski del bo opravljen v spominski loži, ob 18.00, s polaganjem cvetja padlim, v bombardiranjih umrlih meščanov, talcem, narodnim herojem. Okolica ljubljanskih vrat, kar govori s spomenikom Talca in Pesem svobode o pomenu našega mesta v času, ko nam je okupator hotel vzeti domovino in jezik.

V recitalu sodeluje štirinajst recitatorjev, pevka partizanske pesmi, violinistka, učenci Glasbene šole Novo mesto nam bodo celotni dogodek obogatili z igranjem na harmoniki med izvajanjem recitacij. Dogodek bo popestren s prejemom spominske majice in kapice pohodnikov objetega mesta NM*V*ŽICI, ki so v zadnjem času to pot prehodili desetkrat ali dvajsetkrat. Med člani borčevske organizacije je letos tudi slavljenec, Viktor Miklič, partizan, ki bo ravno v teh dneh dopolnil 100 let. Dogodkov za prijeten večer, s kramljanjem ob kozarčku cvička, je dovolj za lep kulturni dogodek.
Taki dogodki so kar redki, zato se potrudimo in ga obogatimo s svojim prihodom.