stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Metlika

AVDIO: Velik dogodek gasilcev v Beli krajini

Piše: L.B./M.K.

Čas objave:
06.09.2019 09:02

V Beli krajini gasilci pripravljajo velik dogodek. Metlika bo to nedeljo v znamenju gasilcev, saj bodo s parado in posebno slovesnostjo obeležili 150 let organiziranega gasilstva na Slovenskem. Mimohod gasilcev si bo ogledal tudi premier Marjan Šarec, ki bo tudi nagovoril zbrane. Gasilci za začetek organiziranega delovanja na Slovenskem štejejo 19. september 1869, ko so v Metliki ustanovili prvo prostovoljno gasilsko društvo na Slovenskem.

092004_181089_gasilci_splosna.jpg

Predsednik Gasilske zveze Metlika Martin Štubljar je napovedal, da se bo slovesnosti udeležilo 4500 gasilcev. V Metliko bo prišlo več kot 60 avtobusov, preko 120 gasilskih, kombiniranih in moštvenih vozil ter ogromno število osebnih vozil obiskovalcev, zato pozivajo k upoštevanju oznak in navodil rediteljev.

Gasilci simbolična.jpg
Gasilci - fotografija je simbolična
Foto: PGD Črnomelj

Slovensko prostovoljno gasilstvo ima izjemno bogato tradicijo, so izpostavili tudi v kabinetu predsednika vlade ter dodali, da smo lahko vsi prebivalci Slovenije ponosni nanjo. Poleg 150-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Metlika in 150-letnice organiziranega gasilstva na Slovenskem gasilci letos obeležujejo tudi 70. obletnico ustanovitve Gasilske zveze Slovenije in 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.

Krovna gasilska organizacija združuje več kot 162.000 prostovoljnih gasilcev, ki so organizirani v 1340 društev, povezanih v 120 gasilskih zvez, združenih v 17 gasilskih regij, ter okoli 700 poklicnih gasilcev, ki delujejo v 13 poklicnih gasilskih enotah.

pgd črnomelj gasilci fb.jpg
Gasilci PGD Črnomelj
Foto: fb

"Odkar so po letu 1994 občine prevzele skrb za organiziranost in financiranje gasilstva, so slovenski gasilci zagotovo dobro opremljeni. Vedno zahtevnejše intervencije, ki jih je vsako leto več, pa zahtevajo visoko usposobljenost, ki temelji predvsem na osebni varnosti vsakega gasilca ter na varnosti prebivalcev. V zvezi sledimo spreminjajoči realnosti gasilskega poslanstva, zato smo pripravili nove, posodobljene temeljne učne programe, v katerih se izobražujejo gasilci," je v pogovoru za STA pred današnjo slovesnostjo poudaril predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik.

Gasilski muzej v Metliki nosi ime po dolgoletnem predsedniku Gasilske zveze Slovenije (1976-89), zgodovinarju Branku Božiču. Ta je poučeval zgodovino na Pedagoški akademiji v Ljubljani in bil tudi njen dekan, proučeval pa je tudi zgodovino gasilstva na Slovenskem in bil pobudnik in soustanovitelj gasilskega muzeja.

Predsednik Gasilske zveze Metlika Martin Štubljar

Srečanje gasilcev ob 150. obletnici delovanja