stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Velikonočna zgodba iz Dolenjskih Toplic - ohranjanje izročila za povezano prihodnost

Piše: R.K.

Čas objave:
22.03.2024 06:00

V Dolenjskih Toplicah se že 20. leto zapored piše prav posebna zgodba. Zgodba, ki diši po domačem in je prežeta s toplino tradicije ter modrostjo naših babic in dedkov. Za veliko noč se tako ob domačem ognjišču še vedno zbere vsa družina, ki je tekom leta zaradi sodobnega tempa življenja razpršena zaradi različnih obveznosti, da bi ponovno začutili, da nekatere stvari še vedno ostajajo takšne, kot so bile nekoč.

Ohranjanje in krepitev izročila in šeg iz preteklosti sta pomemben del varstva nesnovne kulturne dediščine, ki med drugim zagotavlja prenos znanja na mlajše generacije in spodbuja medgeneracijsko solidarnost, povezanost in razumevanje. Občina Dolenjske Toplice v sodelovanju z lokalnimi društvi in organizacijami tako vsako leto organizira številne dogodke, ki združujejo lokalno skupnost in generacije. Eden najpomembnejših členov v verigi naših zgodb povezovanja in prizadevanj za varovanje žive kulture je tudi Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice, ki bo letos praznovalo jubilejno 20. obletnico svojega delovanja ter prav toliko let praznovanja in obujanja spomina na preteklost in z njo povezane ljudske običaje.

Ob prijetnih druženjih skrbijo za izmenjavo izkušenj na področju kulinarike in tradicionalnih obrti, pripravljajo razne tečaje, razstave, strokovne ekskurzije in pogostitve v občini Dolenjske Toplice in izven nje. Njihova folklorna skupina Izvir letos obeležuje že 15. rojstni dan, sekcija ustvarjalk pa nas ves čas razveseljuje s svojimi umetelnimi kreacijami. Letos bo že dvajsetič organizirana tudi velika razstava dobrot z velikonočne mize, ki je vsako leto eden najpomembnejših dogodkov v Občini Dolenjske Toplice, prav tako pa 6. ekipno tekmovanje v sekanju pirhov, zato ponovno vabimo ekipe z vseh vetrov, da se prijavijo na e-naslov tic@dolenjske-toplice.si.

V sklopu projekta »Sitarjeva hiša – na izvirih tradicije« je Občina Dolenjske Toplice v partnerstvu z Društvom podeželskih žena Dolenjske Toplice in restavracijo Oštarija Herbelier zasnovala tudi nov sladki turistični produkt, topliški piškot. Ta okusen spominek že najdete na prodajnih policah v Sitarjevi hiši. S prenovo Sitarjeve hiše, ki je sama po sebi pomemben del tukajšnje kulturne dediščine, smo v Dolenjskih Toplicah pridobili prostor, ki služi informiranju obiskovalcev, promociji našega kraja in lokalnih ponudnikov, degustacijam, različnim predstavitvam, izvedbi tematskih delavnic ter nenazadnje tudi kot podporni
prostor drugim dogodkom. Je prostor za druženje, ki ga povezujemo z domačnostjo, turistično ponudbo kraja in izmenjavo različnih dobrin, znanj in aktivnosti. V želji, da postane zatočišče, kjer se za trenutek čas ustavi in popelje v čas otroštva in prijetnih spominov. Bogato okrašene mize v Kulturno kongresnem centru se bodo znova šibile pod težo tradicionalno velikonočnih jedi, pripravljenih iz najboljših lokalnih domačih sestavin – potic, pletenic, pirhov, šarkljev, velikonočnega žegna, postnih jedi, … Obenem bodo kot vsako leto obiskovalcem podrobneje predstavljeni tudi najbolj tipični običaji, značilni za ta praznični čas,
prostor pa bodo s sodelujočimi tudi letos okrasili s številnimi artefakti, izdelki in okraski na temo velike noči. Obiskovalci lahko pričakujejo pester kulturni program, ki bo vključeval blagoslov jedi in nagovor domačega župnika in nastope lokalnih skupin ter posameznikov.

Poskrbljeno bo za aktivnosti in animacijo za naše najmlajše, kot tudi za to, da nihče ne bo ostal lačen in žejen. Pripravljajo še številne spremljevalne dogodke, saj si vedno prizadevamo, da obiskovalcem ponudimo nekaj novega in jih v mislih popeljemo v otroške dni.

Za vse dodatne informacije vas vabimo, da nas obiščete v TIC Dolenjske Toplice v Sitarjevi hiši, ali nas kontaktirate na telefonski številki 07 38 45 188 oziroma e-naslovu visit@dolenjske-toplice.si. Vabljeni tudi, da nas obiščete na spletni strani Občine Dolenjske Toplice na www.dolenjske-toplice.si in na socialnih omrežjih Facebook in Instagram.