pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Dobrodelni pohod na Trško goro

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.10.2017 11:03

Dobrodelnega pohoda Lions kluba Novo mesto se je tokrat udeležilo kar 170 pohodnikov.

Lions klub Novo mesto je v nedeljo pripravil dobrodelni pohod na Trško goro, ki se ga je tokrat, že 5. leto zapored udeležilo kar 170 pohodnikov z dobrim namenom. S pomočjo pohoda in avkcije doniranih slik so tokrat pomagali slabovidnemu prvošolcu Simonu z Vinice, ki bo s pomočjo podarjene lupe videl črke, slike, lahko se bo igral z lego kockami, razločno videl manjše predmete in tudi svoje prstke. Računalniška lupa mu bo zagotovo olajšala življenje, v veliko pomoč pa mu bo tudi pri sledenju šolskega pouka. O samem Lions klubu  je nekaj besed povedal predsednik Andrej Baškovič.

Lionsi so z letošnjo donacijo pomagali tudi blizu 200 slepim in slabovidnim otrokom. Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne IRIS, kjer skrbijo za vzgojo in izobraževanje predšolskih otrok z okvaro vida, so namreč poklonili igrala, igrače in pripomočke, prilagojene otrokom z okvarjenim vidom. Z njihovo pomočjo se bodo lažje naučili samostojnosti, s samozavestnejšimi koraki pa iz meglene ali temne poti življenja vstopili v svet svetlobe, je povedala ravnateljica Centra Iris Katjuša Koprivnikar.

Prijetno druženje se je začelo v Gostišču Pugelj pod Trško goro v Novem mestu. Kljub slabemu vremenu so se pohodniki zatem odpravili peš do vrha Trške gore, kjer jih je presenetil odličen pražen krompir Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Okrepčali so se še z dobrotami gospodinj in s kozarčkom ali dvema žlahtne kapljice, zatem pa so se vrnili na izhodišče, v gostišče Pugelj, kjer jih so jih čakali golaž, polenta, potica in druge sladice, pečen kostanj in možakarji - pevci skupine Deci, ki so s pesmimi pobožali še dušo.

Predsednik Lions kluba Andrej Baškovič je predal donacije, za katere so bili vsi dobitniki izjemno hvaležni. Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto Janez Kermc se je ob tem zahvalil in predstavil, kako pomembne so takšne donacije za njihove člane.

Pohodnikom so se tokrat pridružili tudi nekateri, ki jim je Lions klub Novo mesto z dobrodelnimi pohodi v preteklosti že pomagal. Med njimi je bil tetraplegik Gregor, ki je leta 2013 dobil preurejen avto, s katerim se samostojno vozil k zdravniku in na rehabilitacijo. Pa Zlatko, ki so mu leta 2014 podarili braillovo vrstico in s katero zdaj uči komunikacije tudi ostale slepe in slabovidne. Pohodnike so obiskali iz novomeškega VDC-ja, kjer so leta 2015 uredili multisenzorno sobo za umirjanje varovancev, pridružila se jim je tudi direktorica občinske uprave MO Novo mesto Vida Čanonič Špelič, s katero novomeški Lionsi vzorno sodelujejo pri projektu Donirana hrana. V ta namen je novomeški Lions klub lani kupil dostavno vozilo, s pomočjo katerega lahko vsak večer prostovoljci v trgovskih centrih dobijo hrano in jo naslednji dan razdelijo po domovih približno 300 uporabnikom tega projekta.