stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

VIDEO& FOTO: Razstava slik niza Carta incognita Hama Čavrka

Piše: STA/Miran Klevišar

Čas objave:
09.04.2019 06:41

V galeriji Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu so sinoči odprli razstavo slik likovnega niza Carta incognita Hama Čavrka. Ta se od srede preteklega desetletja posveča projektu, ki ga je zasnoval kot niz klasičnih grafičnih del v globokem tisku, sčasoma pa ga je razvejal in izoblikoval v razvijajoči se projekt.

Direktor kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca Goran Milovanović je ob Čavrkovi razstavi zapisal, da gre pri njegovem umetniškem delu za "raziskovanje oblikotvornosti, s piko, črto, barvo, ploskvijo in drugimi likovnimi elementi". Ta vprašanja sicer desetletja angažirajo izraznost Hama Čavrka, ki se "potrpežljivo sprehaja po površinah papirja ali platna, izrazito objektno poseže v modulacijo prostora, ali pa črto išče v svetlobi projekcijskega žarka. Z različnimi mediji dosega seveda različne rezultate likovne objasnitve in jih sistematično kartografira."

Čavrk se sicer v Novem mestu, kjer v zadnjem obdobju tudi občasno živi, predstavlja z nizom akrilnih slik in na njih za razliko grafičnih listov močneje "dosega ekspresivne barvne napetosti prostora v ozadju."

Ta v pogovoru z osnovno postavljenimi neskončnimi linijami, ki prostor geometrijsko določajo, dela v celoti "dinamizirajo". "Dinamične vizije prostora delujejo toplo in domače, znotraj njihovih struktur pa je v nekaj zadnjih delih moč slutiti strukturo arhetipskih form", je dodal Milovanović.

Povzel je, da Čavrk na svojih delih "prikazuje enigmatičnost prostora, s harmonično uravnoteženostjo med barvami in oblikami pa v gledalcu sprošča lirično ugodje in mu omogoča potovanja v neznano."

Hamo Čavrk je po osnovni usmeritvi kipar, ki se vrsto let posveča grafiki, slikarstvu, videu in instalacijam. Leta 1950 se je rodil v Sarajevu, kjer je leta 1970 končal Šolo uporabnih umetnosti in nato leta 1977 še tamkajšnjo Likovno akademijo. Med letoma 1977 in 1979 je sodeloval v mojstrski delavnici Antuna Auguštinčića v Zagrebu, leta 2007 pa je kot grafik magistriral na Likovni akademiji v Ljubljani.

Na Akademiji uporabnih umetnosti na Reki je bil docent za grafiko, zadnja leta živi in dela med Novim mestom in Zagrebom. Razstavljal je na več kot 80 samostojnih in 400 skupinskih razstavah. Udeležil se je vrste mednarodnih grafičnih bienalov. Za svoja umetniška dela je bil večkrat nagrajen. Njegova novomeška razstava, ki so jo pripravili z Društvom likovnih umetnikov Dolenjske, bo na ogled do 10. maja.