volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Košarkarska legenda Ivo Daneu z monografijo ob 80-letnici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.10.2017 09:13

Novinar Bojan Budja je te dni izdal monografijo ob 80-letnici košarkarske legende. Ivo Daneu je včeraj obiskal tudi Novo mesto.

»Ivo Daneu je gospod z veliko začetnico in človek z velikim Č. Je eden redkih, ki ga spoštujejo politiki vseh barv, ljubitelji košarke in profesionalni igralci vseh generacij. Je velika avtoriteta in večni zmagovalec. V življenju ga poznamo po skromnosti, kadar je v ospredju denar in po zmagovalnosti na vseh prizoriščih, kjer se rojevajo mali in veliki dosežki.« Tako nekako je v monografiji o Ivu Danevu »Ivo med 10 in 13« zapisal avtor Bojan Budja. Na sinočnji predstavitvi v Hotelu center v Novem mestu je povedal, da je knjiga nastajala zadnji dve leti v intenzivnem pogovarjanju z Danevom. Kljub temu, da sta že dve desetletji velika prijatelja, je o njem zvedel marsikaj novega. Nekaj težav pri pisanju mu je povzročal izjemno slab arhiv podatkov, predvsem o začetkih športne poti tega izjemnega košarkarja.

Danes 80-letni Ivo Daneu je svoje prve košarkarske korake začel v rodnem Mariboru – v takratnem Braniku, dolga leta pa se je zatem kalil v AŠK Olimpija. Pri Olimpiji je v letih 1957 do 1970 šestkrat osvojil naslov prvakov Jugoslavije, štirinajst let je bil član jugoslovanske reprezentance, s katero je odigral 209 mednarodnih tekem. Trikrat je nastopil na olimpijskih igrah, šestkrat na evropskih in trikrat na svetovnih prvenstvih, košarkarsko pot pa končal z zlato kolajno na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Ljubljani. Ob tem ima še dve srebrni medalji s Svetovnih prvenstev, eno drugo mesto z olimpijskih iger ter tri druga mesta in bron z Evropskih prvenstev. Leta 2007 je bil sprejet v Fibin košarkarski hram slavnih in tam je vse do danes edini Slovenec.

Vabil ga je Real Madrid, prepričeval Partizan, a Daneu je ostal neomajen, trmast in do konca pripaden Sloveniji. Igral je v le dveh klubih, a njegovo ime še danes odzvanja pri vseh generacijah košarkarjev doma in po svetu kot avtoriteta in velik vzornik.

Na predstavitvi smo bili tudi mi, kjer je Renata Mikec, ki je vodila večer, z avtorjem knjige in nekdanjim košarkarjem posnela kratek pogovor.