državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Novo mesto

VIDEO: O sibirski fitomedicini

Piše: Radio Krka/M.K.

Čas objave:
07.03.2018 09:58

V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu je bilo včeraj zanimivo predavanje o sibirski fitomedicini. Predavala je Maria Ana Kolman.

Tradicionalni bobrovi alternativni večeri v ciklu projekta osveščanja prebivalstva o okolju in zdravju, ki jih v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca v Novem mestu in z Mestno občino Novo mesto izvaja Društvo Bober - Okoljsko gibanje Dolenjska, so tudi tokrat gostili zanimivo predavateljico Mario Ano Kolman.

Kolmanova je sicer raziskovalka, predavateljica in pisateljica. Na svojih potovanjih po Sibiriji že vrsto let zbira znanja ljudske medicine oz. fitomedicine, ki je v Rusiji priznana kot uradna medicina. Pristop k preprečevanju in zdravljenju različnih bolezni je v Sibiriji precej drugačen kot v Evropi. Med ruskimi zdravniki je veliko takšnih, ki fitomedicino vključujejo v konvencionalno zdravljenje in pri tem ugotavljajo, da je uspeh zdravljenja mnogo večji. Zlasti pomembno je to pri onkoloških boleznih, predvsem takrat, ko konvencionalna medicina odpove.

Na predavanju je Maria Ana Kolman predstavila rastline, ki rastejo tudi pri nas in se v fitomedicini uporabljajo kot preventiva in zdravilo pri vrsti bolezni, posredovala je nekaj praktičnih nasvetov o uporabi teh rastlin in predstavila preproste tehnike za vsakdanjo krepitev telesa in duha.

Na predavanju je na primer izpostavila, da kot plevel mečemo proč rastlino, za katero je bilo že leta 1963 v znanstvenih in kliničnih študijah ugotovljeno, da velja za najboljše protirakavo sredstvo. Zaradi velikega zanimanja za tehnike za boljši vid brez očal – tudi to namreč uči Maria Ana Kolman – pa je bil začetni del predavanja namenjen praktičnim vajam za boljši vid.

V oddaji S Krko naokoli o sibirski fitomedicini