pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

VIDEO: Oživili oglarstvo

Piše: M.K.

Čas objave:
03.06.2018 10:32

Oglarstvo je dejavnost, ki obsega pridobivanje lesnega oglja in z njim povezane posebne veščine in znanja priprave lesnih kop ter tehnike pridobivanja oglja.

Nekoč je bila to zelo pomembna gospodarska dejavnost.Če smo nekoč izdelovali oglje za potrebe plavžev, ga danes pripravljamo kot atrakcijo za potrebe turistov, posamezniki pa v proizvodnji oglja vidijo tudi poslovno priložnost in dodaten zaslužek.

Novomeščan Slobodan Milenkovič, ki ga poznamo po Okrepčevalnici Gedžo v Bršljinu, je v Ždinji vasi pri Novem mestu postavil kopo posebne vrste. Tako, kot jo poznajo v njegovem rojstnem kraju v Srbiji. Glavna značilnost tega načina oglarjenja je, da se drva kuhajo v sezidani peči, ki ima na vrhu odprtino, prav tako vrata spodaj ter več dovodov zraka. Kuhanju oglja v Srbiji pravijo ''ćumur''. Tako pridobljeno oglje je kakovostno, bolj čisto in brez umazanije, saj ne potrebujejo zemlje, s katero sicer v klasični obliki oglarjenja pokrijejo drva.

Po nekaterih podatkih v Sloveniji vsako leto oglarji skuhajo okrog 500 ton oglja. Večino ga prodajo neposredno kar na kopiščih ljudem, ki ga uporabljajo za pripravo jedi z žara, nekaj pa ga odkupijo gostinski obrati.