franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Potapljači za čisto Krko že 23.

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.09.2016 08:04

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto je dopoldne organiziral že 23. akcijo čiščenja reke Krke - EKO 2016 – potapljači za čisto Krko.

Akcija je potekala v Novem mestu v okolici kluba (Župančičevo sprehajališče 1) in na območju starega mestnega jedra. Kljub temu, da so tu akcije že imeli, so se zaradi novih odpadkov, ki so predvsem posledica vandalizma in objestnosti nekaterih, nekaj pa jih ostaja še od prej, odločili, da ponovno čistijo rečno dno na območju Novega mesta. Na akcijo so povabili vsa potapljaška društva in klube iz Slovenije in tudi nekaj klubov s Hrvaške, dogodek pa je potekal tudi pod okriljem Slovenske potapljaške zveze.

Tudi z letošnjo akcijo so podprli projekt KRKA ŽIVI, sodelovali pa bodo tudi pri varovanju skokov v Krko, ki bodo potekali popoldne. Pomembna pridobitev tako za Novo mesto kot tudi za klub pa je nov dostop do reke Krke pred klubom, ki so ga v sodelovanju z Mestno Občino Novo mesto izgradili sredi avgusta. Namenjen je vsem občanom, pomemben pa je tudi za sam klub, saj bo dostop do vode bistveno lažji tako ob klubskih akcijah kot tudi ob intervencijah podvodne reševalne službe. Nov dostop so tako simbolično otvorili v sklopu čistilne akcije.

Leta 1993 so začeli s prvim čiščenjem reke Krke, akcija pa je bila organizirana na nivoju kluba. Ker so takrat videli, da je odpadkov pod vodo toliko, da jih ne bodo zmogli očistiti sami, se je porodila ideja, da bi naslednje leto organizirali akcijo, v katero bi vključili potapljače z vse Slovenije. Tako so leta 1994 začeli z množično ekološko in čistilno akcijo podvodnega sveta reke Krke, kasneje pa so po njihovem vzoru pripravili podobne akcije tudi drugje po Sloveniji.

Sedaj je akcija čiščenja reke Krke postala že tradicionalna. Pripravljajo jo vsako leto prvi vikend v mesecu septembru, letos izjemoma drugi vikend. Na akciji sodelujejo, poleg članov KPA Novo mesto, potapljači iz vse Slovenije. Ker je namen akcije tudi ekološko osveščanje ljudi, vključujejo v akcijo lokalne prebivalce, pomagali pa jim bodo tudi ribiči in lokalni rafting klub. Akcija je vsako leto medijsko zelo odmevna in tako pripomore k pozitivnejšem odnosu prebivalstva do reke.


Predviden urnik dogajanja – sobota 03.09.2016:
1. 09:30 – 10:00; Prihod udeležence (zbor pred klubom za podvodne aktivnosti Novo mesto, Župančičevo sprehajališče 1, 8000 Novo mesto)
2. 10:00 - 10:30; Seznanitev udeležencev s potekom akcije
3. 11:00 – 11:15; Otvoritev novega dostopa do KRKE
4. 11:15 – 11:30; Odhod na mesta vstopa v vodo in priprave
5. 11:30 – 13:00; Potop – čiščenje struge reke Krke
6. 13:00 – Kosilo, Zaključna analiza akcije Aleš Blatnik Organizacijski odbor

Potapljači za čisto Krko