pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

Video: Prižig novoletnih lučk na novomeškem Glavnem trgu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.12.2016 11:56

Novomeški Glavni trg se bo danes pridružil številnim decembrsko okrašenim mestnim jedrom po svetu.

Z današnjim prihodom Miklavža – ta bo na trgu, v družbi župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija pozdravil obiskovalce ob 17.uri, bo staro mestno jedro oživelo s praznično okrasitvijo, drsališčem, gostinsko ponudbo, pravljičnim mestom in brezplačnim koncertnim programom, ki bo svoj vrhunec doživel na najdaljšo noč v letu - na silvestrovo.

V Novem mestu bo decembrska razsvetljava podobna lanski, v rdeče-modro-beli barvi, razprostrta od Kandijskega mostu do Rozmanove ulice, v parku Kulturnega centra, v drevoredu ob Novem trgu in še na nekaj manjših drevesih v Novem mestu, je za radio Krka povedal koordinator v mestnem jedru, Jure Dolinar.

Pri okraševanju so tudi tokrat priskočili na pomoč gasilci Gasilsko reševalnega centra Novo mesto, ki pa so na osnovi lanskoletne izkušnje svetlobne verige namestili nekoliko gosteje in bolj enakomerno. Nekaj več pozornosti je v letošnji okrasitvi namenjene novoletni jelki, ki bo letos bogatejša za 20 novih utripajočih svetlobnih verig in bo zato tudi nekoliko bolj bogata.

Po besedah Dolinarja so se tudi letos v lastni režiji organizirali tako podjetniki kot člani krajevne skupnosti Center, ki so poskrbeli za okrašene izložbe in posamezne mestne ulice.

Nov koncept sodobne novoletne razvetljave Mestna občina Novo mesto načrtuje z obnovo mestnega jedra, predvidoma čez dve leti, že zdaj pa ga usklajujejo s projektanti, ki pripravljajo načrt obnove. Nesmiselno bi bilo namreč obstoječo razsvetljavo menjati, prenavljati ali dopolnjevati, saj bo ta s prenovo mestnega jedra povsem drugačna.

Podrobnejši program v novomeškem mestnem jedru, katerega organizator je LokalPatriot Novo mesto:

PRIHOD MIKLAVŽA in SLAVNOSTNI PRIŽIG LUČK: Ponedeljek, 05.12.2016 ob 17. uri
Za uvod v veseli december bo novomeški Glavni trg ponovno obiskal sv. Miklavž. Skupaj z županom MO Novo mesto Gregorjem Macedonijem, bosta iz balkona mestne hiše pozdravila meščane, simbolno prižgala praznične luči in razsvetlila mesto. Sv. Miklavž bo s spremstvom zvestih angelov in nagajivih parkljev pozdravil in obdaril vse pridne otroke, pospremil pa ga bo tudi nastop učencev Glasbene šole Marjana Kozine.

DRSALIŠČE NA TRGU:
Od 5. 12. 2016 pa vse do konca starega leta je v Novem mestu postavljeno drsališče v velikosti 20 m x 10 m, ki privabi v mestno jedro veliko obiskovalcev. Vstop na drsališče je brezplačen, možna pa je tudi izposoja drsalk po simbolični ceni. V dopoldanskem času je drsališče namenjeno vrtcem in šolam, popoldan pa poleg drsalcev lahko ujamete tudi kakšno hokejsko tekmo.

PRAVLJIČNA DEŽELA: od 16.12. do 30.12. med 16. in 19. uro
Za vse male in velike otroke bodo na glavnem odru potekale ustvarjalne delavnice, na katerih bomo ustvarjali izdelke za praznične dni. Vsak dan bodo potekale tudi plesne, glasbene, gledališke, lutkovne in druge prireditve. Vsi obiskovalci si bodo lahko ogledali jaslice v stolni župniji sv. Nikolaja na Kapitlju, v frančiškanski cerkvi sv. Lenarta in ponovno tudi pred rotovžem na Glavnem trgu.

BOŽIČNI SEJEM: od petka,16.12. do 23.12. med 17. in 22. uro
Božični sejem je izbrana ponudba darilnih izdelkov, razdeljena na trgovski in živilski del. Na voljo bodo izbrana božično-novoletna darila, rokodelski izdelki, okraski, peciva, igrače ipd. Sejem bo nadgrajen s pečenim kostanjem, kuhanim vinom, medico, domačo kulinariko. Poudarek bo na lokalnih proizvajalcih in artiklih, ki jih sicer ne najdemo v klasični trgovinski ponudbi.

PRIHOD BOŽIČKA, BOŽIČNI KONCERT in MAŠE POLNOČNICE: v petek, 23.12. in soboto, 24.12.
Dan pred božičnim večerom bo otroke na Glavnem trgu obiskal tudi Božiček z interaktivno predstavo. Na sveti večer pa bodo obiskovalci lahko obiskali maše polnočnice v obeh mestnih cerkvah in božični koncert na Glavnem trgu.

SLOVO DEDKA MRAZA: petek, 30.12. ob 16. uri
V sodelovanju z DPM Mojca, ki obdaruje 5000 dolenjskih otrok, se bo Dedek Mraz poslovil še za eno leto in pri tem obdaroval vse otroke na Glavnem trgu. Pred prihodom dedka bo za otroke na ogled lutkovna predstava društva Lutkomotiva, za dedkom pa koncert skupine Party Boys.

SILVESTROVANJE NA GLAVNEM TRGU
Osrednje dolenjsko silvestrovanje napolni Glavni trg do zadnjega kotička. Glavni oder bodo zasedli Nina Pušlar z bandom in Help! A Beatles Tribute Band.

Podrobnejši program dogodkov si oglejte TUKAJ.

PROMETNI REŽIM DECEMBRA V MESTNEM JEDRU NOVEGA MESTA:
Zgornji del Glavnega trga bo zaprt za promet samo v času prireditev. Zaprti bodo parkirni prostori na celotnem zgornjem delu trga, za občane in druge obiskovalce pa bo v tem času omogočeno brezplačno parkiranje v parkirišču v Kandiji.


VIDEO

Koordinator v mestnem jedru MO NM, Jure Dolinar o decembrski okrasitvi Novega mesta