gojmir lesnjak gojc Odkrito.si

To je nočna mora Gojmirja Lešnjaka - Gojca!

Mojca Žnidarič Svet24.si

Poslanki kazen na dan izvolitve

joga Petisvet.si

Test: Kje ste na svoji poti?!

Šerbi Svet24.si

Neposredna in nasmejana Šerbi se je usedla v srca...

diana sarah smucanje Svet24.si

Meghan in Kate primerja s sabo in princeso Diano

Bine Volcic z menijem fatalnega vecera_resize Njena.si

Znan slovenski kuhar intenzivno trenira

Saša Lendero Njena.si

Kdo je tako zlomil Sašo Lendero?

Novice Novo mesto

AVDIO&VIDEO: Kakšne načrte ima novomeška občina glede interneta?

Piše: Radio Krka, M.K./MO NM

Čas objave:
10.07.2018 14:21

Na Mestni občini Novo mesto so danes predstavili načrte glede širitve odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij naslednje generacije po naši občini.

2k.JPG

Do leta 2019 naj bi bilo to območje v celoti pokrito s širokopasovnim omrežjem elektronskih komunikacij naslednje generacije, s hitrostjo vsaj 100 Mb/s. Na območjih, kjer ni obstoječih širokopasovnih priključkov oziroma tržnega interesa za njihovo gradnjo, bo širjenje širokopasovnega območja omogočeno preko projekta RuNe.

Mestna občina Novo mesto v tem procesu sodeluje kot partner in zagotavlja služnost ter uporabo javnih površin in infrastrukture.

V 53 naseljih z gostejšo poselitvijo je interes za širitev širokopasovnega omrežja izrazil komercialni ponudnik, pri katerem lahko občani preverijo možnosti za priključitev, omenjeni ponudnik pa je zavezan, da širitev omrežja izpelje v treh letih od izkazanega interesa. Za ostala območja - tako imenovane »bele lise«, kjer ni obstoječih širokopasovnih priključkov naslednje generacije, oziroma ni tržnega interesa za njihovo gradnjo s strani komercialnih ponudnikov, pa bo širitev omrežja omogočena preko zasebne iniciative RuNe. V sklopu te iniciative, ki je financirana z zasebnimi evropskimi sredstvi, že poteka zbiranje informacij o interesu za širitev omrežja po posameznih krajevnih skupnostih. Na podlagi zbranih informacij bodo v jeseni izvedli projektiranje in nato prešli v izvedbo del, pri kateri bo za občane plačljiv samo priklop na posamezen objekt.

Cilj projekta RuNe je zagotovitev širokopasovne povezave v primestnih predelih, kar je nov pomemben korak na poti do boljše kakovosti življenja občanov novomeške občine in nadaljevanje uresničevanja vizije pametnega razvoja občine.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je tako včeraj izpostavil, da hitre internetne povezave, oziroma optična omrežja predstavljajo kakovost bivanja v vsakem okolju. Novomeško mestno središče je kakovostno pokrito s tovrstno infrastrukturo, so pa številna naselja ob mestu, ki teh povezav nimajo. Pred leti so zato intenzivno pristopili k reševanju tega izziva. 

Danes imajo pred sabo že načrt, s katerim bodo v prihodnjih dveh letih  zagotovili, da bo novomeška občina 100 odstotno pokrita, torej  bo vsak objekt imel možnost pridobiti hitro optično povezavo in s tem tudi dostop do interneta. 

Župan Macedoni verjame, da s tem zvišujejo kakovost bivanja vsem občanom in zmanjšujejo razlike med podeželskim in mestnim delom občine v smislu kakovostne infrastrukture. V oddaji S Krko naokoli o načrtih glede interneta