Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

VIDEO&FOTO: Veselo ob ličkanju koruze

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
17.09.2018 11:16

Pred lovsko kočo Trebelno je bilo včeraj popoldne živahno in veselo. Tudi letos so prikazali stare rokodelske običaje s koncertom ljudskih pesmi.

9l.JPG
Vedno privabijo v goste različne rokodelce iz lokalnega okolja
Radio Krka, M.K.

Že peto leto zapored je bila lovska koča Trebelno prizorišče tradicionalnega dogodka ob ličkanju koruze, ki ga pripravljajo tamkajšnji ljudski pevci in godci z željo po ohranjanju starih rokodelskih del in ljudskih pesmi.

5l.JPG
Dogodek pripravljajo tamkajšnji ljudski pevci in godci
Radio Krka, M.K.

Pred petimi leti so začeli s koncertom ob ličkanju koruze. Gre za zares lepo in obsežno prireditev etnološkega značaja, s katero organizatorji želijo prikazati življenje in delo nekoč ob različnih pripomočkih in posameznih kmečkih opravilih. Hkrati vedno privabijo v goste različne rokodelce iz lokalnega okolja, ki še oživljajo različna ročna dela in spretnosti, ki so potrebne ob tovrstnih aktivnostih, poleg tega pa tudi različne skupine pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž od blizu in daleč.

7l.JPG
Klepanje kose
Radio Krka, M.K.

V pestrem glasbenem programu so se gostiteljem – Ljudskim pevcem in godcem Trebelno – pribružili še številni glasbeni prijatelji: pevke DPŽ Tavžentrože, Vaški pevci Šentrupert, Čebelice iz Mirne Peči, raški Pastirji, ljudski pevci Stolpnik in Bizeljsko, manjkali pa niso niti domači harmonikaši VTD Trebelno.

6l.JPG
Pred petimi leti so začeli s koncertom ob ličkanju koruze
Radio Krka, M.K.
Vzporedno s koncertom so se predstavili tudi rokodelci. Ti so prikazali številna dela, ki so jih v veliki meri nadomestili sodobni stroji ­– ročno tesanje trama za ostrešje, klepanje kose in srpa, izdelava omela iz ličkanja, priprava in peka kruha na star način, praženje krompirja, štrikanje, prikaz predenja na kolovratu, pranje na ročnem »pralnem stroju« in izdelava raznih izdelkov iz ličkanja.