19_KKK_2206 Odkrito.si

Bo Jerneju Damjanu lahko pomagala žena?

toča, pod mostom, vozniki Svet24.si

"Človeška norost ne pozna meja!" To so počeli ...

tek Petisvet.si

Vsi blagoslovi gibanja na prostem

vročin Svet24.si

Naslednji vročinski val obeta pekel, temperature ...

verboten 3 Svet24.si

Natalija Verboten zaslužila več kot pol milijona...

foxy teens Njena.si

Mineva 20 let od življenjske prelomnice Žagarjeve

lucija 3 Njena.si

To je partner Ana Marie Mitić

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: 70 let Evangelijske cerkve

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
09.12.2018 19:11

Evangelijska cerkev v Novem mestu je krščanska cerkev protestantske smeri in je posvečena dobremu pastirju.

Pri nas se je obdobje reformacije začelo s Primožem Trubarjem in njemu v spomin pred Evangelijsko cerkvijo v Novem mestu stoji tudi spominsko obeležje.

1e.JPG
Evangelijska cerkev v Novem mestu
Radio Krka, M.K.

Evangelijske cerkve so modifikacija klasičnega luteranstva, Martin Luter je namreč naglašal načelo, da se mora cerkev stalno reformirati. Značilnosti evangelijske cerkve so, da je odprta, dialoška, povezovalna, goji krščanske vrednote in želi predvsem nagovoriti sodobnega človeka. Zagovarjajo trditev, da vera ni potrebna, če ni koristna oziroma uporabna.

Poslanstvo Evangelijske cerkve v svetu in v Novem mestu je torej pomagati sodobnemu človeku odkriti smisel življenja in ga nagovoriti k vrednotam.

2e.JPG
Pastor dr. Daniel Brkič
Radio Krka, M.K.

V novomeški regiji je bila Evangelijska cerkev oziroma protestantska vera razširjena že skozi zgodovino. Kasneje pa so se družbene razmere spremenile, zato je danes protestantska vera na tem koncu Slovenije v manjšini.

Letos Evanagelijska cerkev v Novem mestu obeležuje 70 let. Začetki pa segajo že v leto 1948. Tega leta je v Novo mesto prišla pastoresa in začela zbirati prve vernike. To je bil hkrati čas totalitarizma, ko je bila takšna vera preganjana.

1983. leta je cerkev kupila zapuščen božji grob na Grmu in ga nato ob 400-letnici Trubarjeve smrti preuredila v protestantsko bogoslužje. Z leti je število vernikov raslo in danes je cerkev že kar velika, leta 2012 pa je bila še na novo prenovljena.

5e.JPG
Na sredini trije še živeči začetniki Evangelijske cerkve v Novem mestu
Radio Krka, M.K.

Danes je v evangelijski cerkviob 70-letnici cerkve potekala slavnostna akademija z naslovom 'Bogu namreč ni nič nemogoče'. Ob tej priložnosti so cerkev obiskali visoki predstavniki vlade republike Slovenije z ministrstva za kulturo, direktor urada za verske skupnosti in lokalna mestna oblast. Posebno pa so s svojim obiskom cerkev počastili trije še živeči začetniki evangelijske cerke v Novem mestu.

Ob 70-obletnici so ob cerkvi postavili tudi spominsko obeležje.