Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Babiška pogovorna urica in higiena rok

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
07.05.2019 07:54

Delovanje babic se je v obliki porodne pomoči izražalo že davno v zgodovini človeštva in sprva temeljilo na solidarni pomoči med ženskami. O poklicu babice na slovenskem področju je moč govoriti šele z uvedbo prve babiške šole v drugi polovici 18. stoletja. Prav slednja pomeni velik korak k razvoju slovenskega babištva, ki se v današnjem času izraža in dokazuje bistveno drugače kot nekoč.

7m.JPG
Direktorica SB Novo mesto doc. dr. Milena Kramar Zupan
Foto: Radio Krka, M.K.

Tudi v Sloveniji razvoj babištva sledi razvoju človeštva in posledično babiško stroko oblikuje tako, da le-ta sledi vse večjim potrebam po kontinuirani babiški obravnavi, ta pa naj bi bila dostopna prav vsem nosečnicam, porodnicam in otročnicam. Slednje vse bolj ruši obstoječo organiziranost tovrstnega zdravstvenega varstva v Sloveniji in vse glasneje kliče po spremembah, ki bi sledile tako imenovanemu porodu po meri ženske, a hkrati zagotavljale kakovost in varnost mater in novorojenčkov.

4m.JPG
Dr. med. spec. ginekologije in porodništva Aleš Pišek
Foto: Radio Krka, M.K.

»Ženske in novorojenčki so srce babištva«, »Babice utirajo pot s kakovostno obravnavo«, »Svet potrebuje babica zdaj bolj kot kadarkoli« so le nekateri slogani, ki odražajo pomen in razvoj babištva in so mednarodni dan babic zaznamovali v preteklih letih.

6m.JPG
Upokojena babica Metka Kovačič
Foto: Radio Krka, M.K.

Sporočilo letošnjega, ki pravi »Babice – zagovornice pravic žensk«, se navezuje na sporočilnost prejšnjih in hkrati izpostavlja še potrebo po spoštovanju pravic žensk tudi preko avtonomnega delovanja babiške stroke. 

Mednarodni dan babic so letos vnovič obeležili tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto. V ta namen so včeraj odprli vrata porodnega bloka. Znotraj vodenih ogledov je bilo možno videti in izvedeti vse o babištvu in rojevanju danes, pa tudi o tem, kaj novega babiška stroka v Splošni bolnišnici Novo mesto pripravlja v prihodnje. Hkrati je bil možen tudi vpogled v zgodovino babiškega delovanja v Splošni bolnišnici Novo mesto.

9m.JPG
Porodnišnica Novo mesto
Foto: Radio Krka, M.K.

Zgodovinski razvoj babištva v Splošni bolnišnici Novo mesto in na sploh na Dolenjskem so predstavili v »Babiški pogovorni urici«, kjer so svoje babiške izkušnje in doživljaje predstavile babice, ki so v Splošni bolnišnici Novo mesto delovale od leta 1960 naprej. Dopolnjevale so se z gostjo dr. Ireno Rožman, ki je kulturo rojevanja in razvoj babištva na Dolenjskem natančno raziskala, bogate izsledke pa zbrala in izdala v znanstveni monografiji. 

5m.JPG
Dipl. babica Jelka Cimermančič
Foto: Radio Krka, M.K.

Obeležili tudi Mednarodni dan higiene rok
V avli glavnega vhoda v novomeško bolnišnico, so včeraj ob Mednarodnem dnevu higiene rokna informativni stojnici  delili informativne zloženke o higieni rok. Obiskovalci pa so si lahko razkužili roke in v box-u pod ultravioletno svetlobo preverili učinkovitost razkuževanja rok.

2m.JPG
Razkuževanje rok
Foto: Radio Krka, M.K.