stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Veselje v barvah

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
22.11.2019 13:40

V restavraciji Splošne bolnišnice Novo mesto, so v četrtek, 21. novembra odprli slikarsko razstavo medicinske sestre Tinke Šetina. Večer je popestril pevski zbor Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto Mavrica pod vodstvom prof. Mateja Burgerja. Program je povezovala Metoda Gorenc.

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Slikarka Tinka Šetina se je leta 1941 rodila primorskim staršem, ki so izhajali iz Opatjega sela pri Novi Gorici. Družina je bila zaradi vojne vihre večkrat preseljena, najprej v Prekmurje, leta 1942 so bili pregnani v taborišče Šarvar na Madžarskem, kjer so ostali do konca 2. svetovne vojne, nato pa so bili kolonizirani v Vojvodino, kjer je Tinka končala šolanje. V Slovenijo so se vrnili leta 1959. Kot medicinska sestra je bila zaposlena v Splošni bolnišnici Koper in Novo mesto ter na Srednji zdravstveni šoli Novo mesto, po upokojitvi pa se je vključila v Likovno društvo Mavrica, kjer slika pod vodstvom mentorja, akademskega slikarja Jožeta Kumra.

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Za slikanje jo je navdušil oče, ljubiteljski slikar. Ko ga je opazovala pri slikanju, jo je zaznamoval prijeten vonj oljnatih barv, v njej pa je rasla želja po slikanju. Začela je z akvareli, vendar je zaradi zahtevne tehnike prešla na akril. Ko je še videla, si je želela, da bi lahko slikala reliefno. Takrat je najraje risala cvetlične motive. Ko ji je začel vid pešati, je delala skice, narisala motiv z ogljem in potem z živimi barvami dokončala sliko. Danes najraje ustvarja tihožitja.

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Ko Tinka Šetina slika, si prostor pripravi tako, da je sončna svetloba ne moti, barve pa si zaradi lažje orientacije razporedi po barvni skali. Kljub okrnjenemu vidu vztraja in je do danes sodelovala na 54 skupinskih razstavah, se udeležila dveh slikarskih kolonij, imela pa je tudi tri samostojne razstave. 

odprtje-razstave,
Odprtje razstave "Veselje v barvah"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar