porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO&AVDIO: Irci z uvodnim koncertom festivala SGSM navdušili

Piše: Radio Krka/M.K.

Čas objave:
22.05.2018 11:50

V Novem mestu se je včeraj začel 4. glasbeni festival »Sem glasba, sem mesto«, ki v tem tednu prinaša 4 koncerte in številne obfestivalske dogodke.

Festival klasične in sodobne glasbe »Sem glasba, sem mesto« (SGSM), ki se je sinoči začel v Novem mestu, letos poteka že četrto leto. Ponuja raznovrsten glasbeni program - od klasičnih zvokov minulih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev. Različna prizorišča mestnega jedra bogati pisan koncertni program, posebnost festivala pa je dvodnevno mednarodno pevsko tekmovanje za mlade pevce in pevke do 32 let, ki bo tokrat doživelo drugo ponovitev.

Koncertni del festivala SGSM 2018 bo v znamenju strunskih glasbil, na katere bodo igrali mednarodno priznani domači in tuji izvajalci. V tednu med 21. in 26. majem bo poleg krstnih izvedb slovenskih avtorjev, ki pišejo glasbo za godala, moč slišati tudi dve mednarodni zasedbi.

Včeraj se je v Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja v Novem mestu predstavila zasedba z Irske - Dublin Guitar Quartet s sodobnimi klasičnimi kitarskimi stvaritvami, pred tem pa je bilo še predavanje arhitekta Boruta Simiča o prenovi Evangelijske cerkve.

Edinstven klasični kitarski kvartet, ki je povsem predan sodobni glasbi Dublin Guitar Quartet sestavljajo Brian Bolger, Pat Brunnock, Chien Buggle in Tomas O'Durcain. Vse od ustanovitve leta 2001 na Dublinskem konservatoriju za glasbo in dramo izvaja nova kitarska dela in prireja sodobne mojstrovine, ki izvirno niso del repertoarja za klasično kitaro. Ob pomoči 8 in 11 strunskih kitar je kvartet sestavil izviren katalog aranžmajev del skladateljev, kot so Philip Glass, Steve Reich, Arvo Pärt, Kevin Volans, György Ligeti, Sofia Gubaidulina in številni drugi. Občasno se zasedba prelevi tudi v električni kitarski kvartet, nazadnje lani z delom ameriškega skladatelja Michaela Gordona.

Kvartet je posnel tri samostojne plošče z glasbo Kevina Volansa (Deleted Pieces, 2005), Philipa Glassa (The Dublin Guitar Quartet Performs Philip Glass, 2014) in irskih sodobnih skladateljev (Contemporary Irish, 2017). So redni gostje najbolj prestižnih mednarodnih komornih odrov, kot sta londonski Wigmore Hall in newyorški Lincoln Centre. Irski kitaristi so se sinoči v Novem mestu slovenskemu občinstvu predstavili prvič. Izvajali so dela irskega kitarista Davea Flynna, estonskega skladatelja Urmasa Sisaska, Rusa Nikite Koškina in ameriških avtorjev Philipa Glassa, Williama Kanengiserja, Marca Mellitsa, Brycea Dessnerja in Rachel Grimes.

Program festivala SGSM najdete TUKAJ.

Oddaja SKN: Z otvoritvenega koncerta Festivala SGSM