rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Semič

AVDIO&FOTO: Sončni videi v Beli krajini

Piše: Radio Krka, B. V.

Čas objave:
24.05.2019 07:10

Že tretje leto je OŠ Milke Šobar — Nataše v prostorih Kulturnega centra Semič in njegovi okolici izvedla tudi festival Igraj se z mano za področje Dolenjske in Bele krajine. Gre za festival poln glasbe, plesa, športa, obkrožen s številnimi inovativnimi (kreativnimi) delavnicami in animacijskimi kotički, ki s svojimi aktivnostmi spodbujajo socialno integracijo oz. inkluzijo med otroki, mladostniki, odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij. Festival poteka v okviru Centra Janeza Levca, Ljubljana in Društva za kulturo inkluzije.

DSC_3616.JPG
Mednarodni festival videov S-factor
Foto: Radio Krka, B.V.

Včeraj se je v Semiču družilo 170 učencev OŠ s prilagojenim programom iz različnih koncev Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine skupaj z več kot 300 vrstniki iz belokranjskih osnovnih šol in vrtcev v 16 ustvarjalnih, plesnih, pevskih, športnih delavnicah. Skupaj z mentorji, prostovoljci in drugimi obiskovalci različnih starosti, sposobnosti, narodnosti jih je bilo preko 700.

DSC_3618.JPG
Mednarodni festival videov S-factor
Foto: Radio Krka, B.V.

Odmevni festival, ki je edinstven ne samo v slovenskem, ampak tudi v evropskem prostoru, po vzoru sorodne prireditve v Angliji že tretje leto organizira OŠ Milke Šobar — Nataše Črnomelj. Namen S-Factorja je širiti zavedanje javnosti o zmožnosti in sposobnosti drugačnih otrok in mladostnikov preko kratkih glasbenih videov, v katerih nastopajo in pri izdelavi katerih po najboljših močeh sodelujejo učenci s posebnimi potrebami in njihovi vrstniki. Festival promovira inkluzijo mladih oseb s posebnimi potrebami skozi umetnost in film.

DSC_3627.JPG
Mednarodni festival videov S-factor
Foto: Radio Krka, B.V.

S-Factor mednarodni projekt, v katerega se vključijo šole s prilagojenim programom iz Slovenije in tujine. Vsaka pripravi kratki (max 3 minute) glasbeni video, v pripravo katerega čim bolj vključi svoje učence, zaželjeno pa je, da pri tem sodelujejo tudi z rednimi šolami in vrtci. Zaželjeno je tudi, da uporabijo domačo glasbo. Filmčke nato zberejo in jih postavijo na javni portal, kjer lahko za najboljše glasuje širša javnost. Tako javnost ozaveščajo o zmožnostih in sposobnostih oseb s posebnimi potrebami. Hkrati potekajo glasovanja tudi na šolah udeleženkah (tam glasujejo ločeno učenci in odrasli, ker imajo učenci drugačen okus ...). Glasuje pa tudi strokovna žirija. Te glasove zberejo in dobijo tri najboljše, ki jih razglasijo šele na zaključni prireditvi v Semiču.

DSC_3607.JPG
Mednarodni festival videov S-factor
Foto: Radio Krka, B.V.

Žirija je ocenila, da je najboljši video posnela Tretja OŠ Slovenj Gradec, drugo mesto je osvojila OŠ Dragotin Kette Novo mesto in tretjega OŠ Voštarnica Zadar. Podelili so tudi tri nagrade II OŠ Žalec za najbolj inkluziven video in Tuzla BIH za naj poučen video.

DSC_3613.JPG
Mednarodni festival videov S-factor
Foto: Radio Krka, B.V.

Vlasta Lah organizacijska vodja S-Factorja