volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Dolenjske Toplice

VIDEO&FOTO: Uspešno zaključili akcijo Pomagajmo družini Rajk

Piše: Nuša Rustja, prostovoljka OZRK NM

Čas objave:
30.08.2018 21:06

Vselitev družine Rajk v obnovljeno hišo je še ena od zgodb s srečnim koncem, ki jih pišejo na Območnem združenju RK Novo mesto.

1r.JPG
Hiša potrebuje še fasado
Radio Krka, M.K.

Oktobra lani sta jih do Rajkovih v Podhosti pripeljala film Družina režiserja Roka Bička in članek Alenke Sivka Življenje pretresljivejše od filma. Po desetih mesecih številnih aktivnosti so akcijo uspešno zaključili.

5r.JPG
Soba je svetla in nova
Radio Krka, M.K.
Imajo 150 donatorskih nakazil s skupnim zneskom 38.529,69 evra in 20 donatorjev v materialu in delu. Izpostavili bi solidarnost 20 KORK, osmih območnih združenj in RKS, ki so prispevali preko 9.000 evrov. S filmom Družina so obredli številne kinematografe po Sloveniji in z zbiranjem prostovoljnih prispevkov in deležem od vstopnin producenta Cvinger film in distributerja Demiurg zbrali dobrih 7.600 evrov. Največja posamična donatorja sta podjetje Krka s 5.000,00 evri in Roletarstvo Medle z donacijo oken in vrat v vrednosti 5.000,00 evrov.

4r.JPG
Tudi kopalnica je zasijala
Radio Krka, M.K.

Pri hiši so najprej opravili rušitvena in gradbena dela; uredili na novo tlake, okna in vrata, elektro in strojne instalacije z napeljavo kurjave, zamenjali talne obloge, opravili slikopleskarska dela in na koncu opremili kopalnico, kuhinjo, tri sobe in predsobo. Zunaj so uredili kanalizacijo, opaž pri strehi ter poskrbeli za novo ograjo. Hiša je urejena od znotraj, zunaj pa bo potrebna še fasada. 


Obnova hiše je bila ocenjena na 41.657,18 evra, stala pa je 50.203,04 evra, saj so izvedli tudi dela, ki prvotno niso bila načrtovana (kurilnica, dimnik, napušč, stopniščna ograja …). Za izvedena dela so plačali 31.810,40 evra, donacij v materialu in delu je za 18.393,04 evra.

Za različne stroške (izvedba dobrodelnega koncerta, potrebščine za Rajkove …) so plačali 4.349,79 evra, tako je na računu ostalo 2.369,50 evra. S tem denarjem bodo poskušali narediti še nekaj koristnega za hišo. Za koordinacijo del sta skrbela Matjaž Pavlin iz Pagrasa in Uroš Urbančič iz Stanovanjskega servisa Uroš Urbančič, celotno akcijo sta na OZRK usklajevali Barbara Ozimek in Nuša Rustja.

Za dobrodelni koncert, ki so ga izvedli 10. marca, jim je uspelo pridobiti 36 izvajalcev in 13 novih donatorjev. Akcija je bila v medijih zelo odmevna, saj so sproti pisali poročila. Da so družino za štiri mesece preselili na novo lokacijo pred Kulturni dom Podhosta, gre zahvala Občini Dolenjske Toplice, podjetju Adria dom, ki je posodilo mobilno hiško in Upravi RS za zaščito in reševanje, ki je dostavila bivalni kontejner. Prostovoljci RK so opravili številna fizična dela v hiši in ob njej (Dan za spremembe, Tabor humanosti, čiščenje hiše in dvorišča, pranje perila …), Komunala Novo mesto pa je poskrbela za sprotno odvažanje odpadnega materiala. Ves čas akcije so bili z družino v stiku, pri delih sta pomagala tudi Matej in Mitja Rajk.

Na dvorišču Rajkove hiše so danes pripravili krajšo prireditev, na kateri so se zahvalili donatorjem in hišo predali Rajkovim. Hkrati se zahvaljujejo vsem, ki ste akcijo kakor koli podprli in pomagali.

Obnova hiše je samo eden od ciljev, ki so si jih pri tej humanitarni akciji zastavili. Da se bodo Rajkovi naučili vzdrževati hišo in vzpostaviti vsakdanji red, bodo še naprej potrebovali praktično pomoč. Njihov naslednji cilj je zato iskanje primernih sistemskih rešitev za pomoč drugačnim družinam.