stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Krško

Viršek: Spreminjamo samo naslov ARAO, vse ostalo ostaja nespremenjeno

Piše: STA

Čas objave:
16.03.2024 12:32

Selitev sedeža Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) iz Krškega v Ljubljano ne bo prinesla nobenih sprememb, spreminja se le naslov agencije, je na današnji novinarski konferenci v Krškem poudaril direktor ARAO Sandi Viršek.

Po Virškovih besedah sta uredba o načinu izvajanja obvezne državne gospodarske javne službe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki in odlok o ustanovitvi ARAO, sprejeta leta 2022, določila, da ima agencija sedež na Vrbini 17 v Krškem, kjer ima sedež tudi družba Gen energija, pred tem pa je bil sedež ARAO na Litostrojski cesti 58a v Ljubljani, kjer je danes glavna enota agencije.

Težava je nastala, ker je bila ob uveljavitvi odloka in uredbe stavba na Vrbini 17 polno zasedena in ARAO na tamkajšnjem naslovu ni mogel najeti pisarn ter tam vzpostaviti normalnega poslovanja. Tako je dejanski sedež ostala njihova ljubljanska enota.

V Krškem je imela ARAO po uveljavitvi odloka in uredbe v najemu manjši pisarni na naslovu Cesta 4. julija 42, namenjeni zaposlenim, ki so opravljali delo na lokaciji odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) in so doma v lokalnem okolju. Ker ARAO v zadnjih letih krepi ekipo, so bili primorani najeti nove prostore v Krškem na naslovu Cesta krških žrtev 137. Ti so sicer primerni za izvajanje trenutnih aktivnosti v Krškem, vendar pa ne omogočajo vzpostavitve upravnega območja in sedeža.

"Poslovni prostori ARAO in s tem tudi sedež morajo namreč izpolnjevati več zahtev, kot so več ločenih manjših pisarn, sejna soba za najmanj 30 ljudi, center za upravljanje izrednih dogodkov, upravno območje za tajne podatke, ustrezna infrastruktura za uvedbo varne informacijsko komunikacijske-tehnologije, arhivske površine in podobno, tega pa trenutni prostori v Krškem ne izpolnjujejo. Izpolnjujejo pa te zahteve prostori v Ljubljani," je povedal.



S selitvijo naslova iz Krškega v Ljubljani se po njegovih besedah dejansko ne spreminja ničesar. "Spreminjamo samo naslov, vse ostalo ostaja enako. V Krškem ostaja tudi trenutna petčlanska ekipa, ki se ji bodo v kratkem pridružili še trije novi zaposleni," je povedal Viršek.

Selitev po njegovih besedah ne bo nujno stalna. ARAO namreč trenutno poleg novega odlagališča NSRAO v Krškem gradi tudi z njim povezano poslovno stavbo, kamor se bodo preselili zaposleni iz trenutnih prostorov na Cesti krških žrtev, vanjo pa bi bilo mogoče preseliti tudi sedež družbe.

Viršek se sicer zaveda, da ima selitev naslova družbe velik simbolen pomen za lokalno prebivalstvo in da lahko vpliva tudi na njegov odnos do sprejemanja jedrskih objektov v Krškem. "Naš namen je izključno urediti primerno poslovanje družbe," je dejal.

Glede gradnje novega odlagališča NSRAO je povedal, da trenutno zaključujejo urejanje spremljevalne infrastrukture, v okviru česar so obnovili vrbinsko cesto, postavili javno razsvetljavo, pločnike, kolesarske steze in vzpostavili potrebne vode. Urejajo tudi tehnično varovanje, hkrati pa zaključujejo z razpisom za izbiro izvajalca za gradnjo samega odlagališča. Prejeli so dve ponudbi, izvajalec pa naj bi bil izbran v nekaj dnevih. Odlagališče naj bi gradili do leta 2027, tedaj naj bi zagnali tudi poskusno obratovanje.