nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Ljubljana/Krško

Višje sodišče vrnilo odločanje o financiranju obratnega kapitala za Vipap okrožnemu sodišču

Piše: STA

Čas objave:
22.12.2021 18:15

Višje sodišče v Ljubljani je sodišču prve stopnje v vnovično obravnavo vrnilo odločanje o pogodbi za financiranje obratnega kapitala za družbo Vipap Videm Krško. Gre za pogodbo za financiranje obratnega kapitala v znesku 2,7 milijona evrov, ki bi ga zavarovali s hipotekarnim zapisom, je predsednica uprave Vipapa Milena Resnik pojasnila za STA.

Sodišče je v postopku prisilne poravnave nad dolžnikom Vipap Videm Krško o pritožbi dolžnika zoper sklep Okrožnega sodišča v Krškem glede predloga dolžnika za izdajo soglasja k poslu 15. decembra sklenilo, da se pritožbi ugodi.

Izpodbijani sklep se razveljavi in zadevo vrne sodišču prve stopnje v nov postopek, je razvidno iz sklepa višjega sodišča, ki ga je danes objavil Ajpes.

Gre sicer za poslovni model vnovičnega zagona proizvodnje v Vipapu, ki vključuje tudi finančno konstrukcijo pridobitve obratnega kapitala v višini sedem milijonov evrov.


Po podatkih Resnikove so jim pri tem kupci s predplačili v treh do sedmih dneh po odpremi naročila zagotovili 4,3 milijona evrov. Uspelo jim je pridobiti tudi poslovnega partnerja CNG, ki je pripravljen v zagon proizvodnje in s ciljem dolgoročnega sodelovanja zagotoviti približno tri milijone evrov. CNG je tudi zakupil 30 odstotkov Vipapove proizvodnje.

Okrožno sodišče v Krškem je nato konec novembra sklenilo, da zavrne Vipapov predlog za izdajo soglasja k sklenitvi pogodbe z omenjenim avstrijskim podjetjem Central National Gottesman Europe (CNG).

Vipap je sicer ne glede na to nadaljeval s svojimi dejavnostmi in 30. novembra ter 1. decembra, potem ko je ta julija zastala, vnovič pognal proizvodnjo.

V krški papirnici, ki je v češki lasti, je sicer proizvodnja stala od julija, delavci pa so bili na čakanju. Po svetu delavcev sredi oktobra so predstavniki delavcev povedali, da se vodstvo družbe ukvarja s pripravami na ponovni zagon proizvodnje, kar zaposleni podpirajo.