franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Mehovo

Vrisk koscev in glas harmonike izpod Mehovega

Piše: R.M.

Čas objave:
11.07.2023 11:03

Pod Mehovim je bilo za vikend že na vse zgodaj veselo. V jutranji rosi in prijetnem hladu so se oglasile kose, ki so jih še vedno vešči kosci spretno vihteli na bregu v Ješovci.

Nekaj postavnih mladeničev se je še učilo te veščine. Za kosci se je v vrstah ali redeh vila po bregu pravkar nakošena trava, a ne za dolgo, saj so jo spretne grabljice razgrabile ali razbrčkale in pripravile na sušenje. To je bil prizor, ki ga danes skoraj da ni več videti.

Po napornem delu se je prilegla prava malica za kosce in ostale, ki so se udeležili dogodka. Pridne gospodinje so tako kot je bilo v navadi nekoč, prinesle zelje, žgance z ocvirki in pletenko pijače. Pri jedi se je oglasila harmonika, ki je bila tudi v preteklosti spremljevalka veselih dogodkov. Sledilo je druženje, sladkanje z dobrotami pridnih gospodinj, pa tudi petje in celo ples na sveže pokošeni trati. Košnjo so si ogledali tudi najmlajši, ki bodo morda nekoč pripovedovali, da so še videli košnjo s pravo, ročno nabrušeno koso.

Vse to je potekalo v okviru dejavnosti društva Mehovo, ki krajanom KS Podgrad pogosto bogati življenje z namenom druženja, zabave, medgeneracijskih srečanj in obujanja starih, skoraj pozabljenih običajev. Košnjo je organiziral in uspešno pripeljal do likofa domačin Aleš Turk, ki je ves čas skrbel, da je dogodek potekal zanimivo, v duhu starih časov in s pridihom sedanjosti. Pri udejanjanju je sodelovala uigrana ekipa članov društva. Ob zaključku dogodka je bilo slišati: »Bilo je lepo, naj bo še večkrat tako!«