stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Ljubljana

Vroče bo in nad 30 stopinj Celzija

Piše: STA

Čas objave:
24.07.2019 09:56

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 36 stopinj Celzija.

Tudi jutri bo sončno. Popoldne lahko predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije nastane kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 22, najvišje dnevne od 31 do 34, na Goriškem do 36 stopinj Celzija.

Opozorilo: Predvsem na Primorskem in po nižinah osrednje Slovenije bo do petka sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Obeti: V petek bo še sončno in vroče, popoldne bo nastalo nekaj neviht. V soboto bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. Vročina bo popustila.



Vremenska slika: Od Sredozemlja prek dela zahodne in osrednje Evrope proti Skandinaviji se razteza obsežno območje visokega zračnega tlaka. Nad naše kraje s šibkimi severnimi vetrovi priteka suh in zelo topel zrak.

Biovreme: Splošni vremenski vpliv bo ugoden. Po nižinah bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, takrat se je priporočljivo izogibati večjim naporom na prostem, uživati lahko hrano in dovolj tekočine. Napornejša dela naj se opravijo zjutraj ali zvečer, ko vročina popusti. Prostori naj se zračijo ponoči in zjutraj. Vročina bo najbolj obremenjujoča v mestih.

Z vročim in suhim vremenom se povečuje požarna ogroženost 

Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje bo velika požarna ogroženost naravnega okolja s četrtkom uradno razglašena v občini Ajdovščina. Po ocenah Agencije RS za okolje (Arso) pa je stopnja verjetnosti za nastanek in širjenje požarov v naravi zelo velika na Goriškem, Bovškem, v Brkinih in Zgornjesavski regiji. Velika požarna ogroženost je še na Obali, na Kočevskem in Koroškem, v Spodnjem Posavju, Pomurju in na Postojnskem.

Zelo velika stopnja požarne ogroženosti pomeni, da je lahko vzrok za nastanek požara že iskra, požar se pojavi takoj, njegovo širjenje je zelo hitro. Tak požar je vroč, prenese se na krošnje dreves na širšem območju in razširi tudi na normalno vlažna področja. Gašenje takšnega požara pa je izjemno zahtevno, na spletni strani pojasnjuje Arso.