stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Vstop v meteorološko zimo in navajanje na minus

Piše: STA

Čas objave:
02.12.2019 08:10

Vstopili smo v meteorološko zimo, najhladnejši čas leta. Nedeljsko jutro so v Sloveniji letnemu času primerno zaznamovale nizke temperature, saj so se te po precej jasni noči v večjem delu države spustile pod ničlo.

Najnižjo temperaturo so včeraj ob 7. uri izmerili na Kredarici, in sicer minus devet stopinj Celzija, tam je trenutno tudi okoli 2,5 metra snega. V Kočevju so namerili minus 4,3 stopinje, v Črnomlju pa minus tri stopinje Celzija. Temperature pod lediščem so sicer včeraj zjutraj namerili v večjem delu Slovenije.

Dnevi, ki bodo sledili, bodo tudi bolj hladni z jutranjimi temperaturami pod ničlo in dnevnimi do pet stopinj, suho bo in dokaj sončno ter z jutranjo meglo po nižinah. V drugi polovici tedna bo znova topleje, saj bodo temperature v nižinah narasle na blizu deset stopinj Celzija čez dan. 

Meteorološka jesen, ki se je zaključila v soboto, je bila letos med najtoplejšimi v zadnjih 60. letih, navajajo na Arsu. September ni bistveno odstopal od običajnih razmer, oktober je bil zelo topel, suh in sončen, november pa prav tako zelo topel, a moker in siv mesec.



Po doslej zbranih in še ne povsem preverjenih podatkih bo letošnji november na državni ravni okoli tri stopinje toplejši od dolgoletnega povprečja in verjetno šesti najtoplejši od leta 1961, je Arso v četrtek objavil na družbenem omrežju Facebook.

Največji temperaturni odklon je bil po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije, znašal je okoli 3,5 stopinje Celzija. Daleč najtoplejši november od sredine 20. stoletja je sicer bil v letu 1963 s povprečnim odklonom 4,4 stopinje Celzija. Malo manj topla sta bila novembra v letih 2002 in 2014.

Višina padavin je bila novembra povsod po Sloveniji nad dolgoletnim povprečjem. Skladno z obilnim in pogostim dežjem je bilo trajanje sončnega vremena zelo majhno, krepko pod dolgoletnim povprečjem. V večjem delu Slovenije do vključno 27. novembra nismo našteli niti 40 ur sončnega vremena, nad 50 ur pa je bilo sonca le v večjem delu Primorske in ponekod na severovzhodu Slovenije. V dolgoletnem povprečju je sončnih ur novembra večinoma med 70 in 90 ur, na Primorskem malo nad 100 ur, na Kredarici 120 ur. Kot kaže, bo november na državni ravni drugi ali tretji najmanj osončen od leta 1961, so še navedli na Arsu.