Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice

Vztrajnost in jasna vizija spremljata občine-partnerice v Mreži postajališč za avtodome po Sloveniji

Piše: R.K.

Čas objave:
16.02.2023 09:48

Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji skozi oči lokalne skupnosti je bil naslov srečanja, ki ga je v sklopu sejma Alpe Adria organizirala Občina Mirna, ki vodi in koordinira aktivnosti enotne promocije Slovenije kot popotnikom z avtodomi prijazne destinacije.

V občinah-partnericah se je po zadnjih volitvah zamenjalo nekaj županov, zato je bil osnovni namen dogodka predstaviti Mrežo postajališč za avtodome po Sloveniji in njeno povezanost in soodvisnost od lokalnih skupnosti. »Lokalne skupnosti smo tiste, ki na področju avtodomarskega turizma lahko veliko naredimo, če se povezujemo, če sodelujemo in če znamo povedati avtodomarjem, kje je lokacija, kakšna je ta lokacija in kaj nudi popotniku z avtodomom, da bo lahko doživel v lokalni skupnosti, v občini, kjer je to postajališče postavljeno. Želimo si seveda predvsem tega, da bodo avtodomarji zadovoljni, da se bodo ustavljali in doživljali občine od blizu,« je o namenu srečanja v Ljubljani povedal vodja projekta in župan Občine Mirna Dušan Skerbiš.

Koordinatorka Petra Krnc Laznik je najprej povzela izhodišča projekta, ki od leta 2014 povezuje tiste slovenske občine, ki se zavedajo, da je popotnik z avtodomom radoveden in dobrodošel gost, ki se v lokalnem okolju želi počutiti varnega in zaželenega, ki želi nekaj doživeti in o tem poročati naprej. Poudarila je pomen ustreznih označevalnih in informacijskih tabel na posameznih lokacijah ter nujnost vzporednega urejanja infrastrukture in priprave vsebin za goste.

Župan občine Markovci Milan Gabrovec je povedal, da so postajališče odprli jeseni 2017 in da od takrat ves čas nadgrajujejo ponudbo v bližnjem športnem parku, z obiskom in odzivi avtodomarjev pa so več kot zadovoljni. Vlado Kostevc iz občine Žužemberk je pojasnil, da se pri umeščanju lokacij za postanek pogosto zatakne že pri urejanju potrebnih prostorskih dokumentov, ki zahtevajo soglasja številnih institucij. Pohvalil se je, da je občinski svet konec minulega leta po večletnih prizadevanjih občinske uprave za pridobitev potrebnih soglasij sprejel OPPN za umestitev postajališča za avtodome od gradom ob reki Krki. Spomladi pa bodo namenu predali postajališče za avtodome v Trebnjem, kjer so njegovo urejanje vtkali v zgodbo reki Temenici in izgradnjo sofinancirali v sklopu projekta Rusalka, kot je pojasnil v. d. direktorja tamkajšnje občinske uprave, mag. Janko Zakrajšek.

Drago Bulc, ki je zbrane še zadnjič nagovoril tudi kot predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, hkrati pa kot promotor MPZA SLO je poudaril, da verjame v turizem, predvsem pa v idejo, da lahko v vsaki slovenski občini uredijo vsaj eno lokacijo za postanek z avtodomom. Elvira Žagar, ki je zaposlena na Občini Mirna, v zadnjem času skupaj s sodelavcem Davorinom Finkom predstavlja MPZA SLO na sejmih v tujini. Opaža, da Nemce zanima postanek v Sloveniji, v začetku morda vsaj za noč ali dve, hkrati pa je poudarila, da morajo zaposleni na občini spodbujati povezovanje lokalnih ponudnikov turističnih storitev, produktov ipd., saj da le povezani lahko navdušimo.

Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji sicer sodeluje na letošnjem sejmu Alpe Adria tudi kot sorazstavljalec - obiskovalci lahko brezplačne brošure z več kot 160 lokacijami za postanek in raziskovanje Slovenije prevzamejo pri članih Caravaning Cluba Slovenije.