stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Mirna

Za zimsko službo 130 tisočakov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.03.2013 09:46

Na območju občine Mirna imajo 27,1 km lokalnih cest, 42,3 km javnih poti, 13,7 km gozdnih cest in 10,4 km državni cest. Občina bo za zimsko službo na občinskih cestah letos odštela približno 130 tisočakov, za državne ceste pa skrbi država.

Če bi sešteli vse višine, je na Mirni to zimo padlo 150 cm snega, v povprečju je bilo od šest do osem intervencij na mesec (v februarju celo 12), nekaj noči pa je bilo treba tudi preventivno posipati pred poledico. Strošek za zimsko vzdrževanje tako na občini za enkrat ocenjujejo na od 130 do 140 tisoč evrov. Do sprejema rebalansa proračuna bo tako za letno vzdrževanje – krpanje udarnih jam, košnjo, odvodnjavanje in podobno – ostalo še do 60 tisoč evrov.

„Za tiste najnujnejše luknje oziroma poškodbe, ki so nastale zaradi minule zime, bodo sredstva. Torej: udarne jame, ki se sedaj opažajo, bodo zaprte. Ne bodo pa ceste sanirane tako, da bi dobile nove prevleke, da bi bili novi asfalti, da bi bile razširjene tako, kot bi marsikatera morala biti ,“ je povedal višji svetovalec za okolje in prostor na Občinski upravi Občine Mirna mag. Štefan Velečič.

Trenutno je sicer najbolj problematičen odsek na občinski lokalni cesti Migolica–Cirnik, ki je bil zaradi plazu nazadnje saniran lani, pred dnevi pa je nov plaz pod Cirnikom odnesel del ceste, zato je ta do nadaljnjega polovično zaprta, promet po njej pa prepovedan za tovorna vozila. Od občinskih cest nujno potrebujeta obnovo še lokalna cesta Praprotnica–Stara Gora, javna pot skozi Mlado Goro ter javna pot pod Debencem, ki pelje proti Mokronogu. V slabem stanju pa sta tudi državni cesti skozi občino. A medtem ko se za 460-metrski odsek pod Rojami na državni cesti prvega reda proti Mokronogu obetajo boljši časi, popolna sanacija državne ceste drugega reda mimo šole, pošte in zdravstvene postaje proti Migolici in Gabrovki še ni predvidena.

„Sama občina nima takega vpliva, da bi odločala, kaj se bo delalo na državnih cestah. Iz prakse se je pokazalo, da če iniciativo vsaj na tem področju priprave projektne dokumentacije prevzamejo občine, potem se nekaj zgodi v krajšem času, kot bi se sicer. Tako smo tudi v dogovoru z direkcijo za ceste naročili projektno dokumentacijo za rekonstrukcijo državne ceste R1-215 pod Rojami,“ je še pojasnil mag. Štefan Velečič in dodal, da je pripravljeno dokumentacijo sredi decembra oddal v recenzijo na Direkcijo za ceste RS, ki naj bi še letos poskrbela za odkup zemljišč in objavila razpis za izbor izvajalca del, tako da bi se dela lahko začela in končala prihodnje leto. Naložba je ocenjena na 400 tisoč evrov, občina pa bi morala zagotoviti največ 80 tisočakov za pločnik in javno razsvetetljavo.

Štefan Velečič o vzdrževanju in cesti pod Rojami