zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice

Zakaj je dobro imeti odličen prenosnik v gospodinjstvu

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
04.02.2022 08:48

V času popolnega zaprtja držav zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa, ko se je praktično vse življenje preselilo na splet, smo vsi panično iskali vse pametne naprave, ki smo jih lahko našli, da smo se prilagodili na novo realnost.

Otroci so se pričeli šolati na daljavo, tudi delo smo iz pisarn preselili za domače pisalne mize. V Sloveniji praktično ni družine, ki ne bi občutila zaprtja javnega življenja in omejevanja le-tega. V številnih gospodinjstvih so vlogo tehnoloških strokovnjakov prevzeli vsi odrasli, ki so ponotranjili vlogo pomočnikov najmlajšim ter naloge mojstrov avdio-video komunikacije s sodelavci. Pa vemo kako izbrati odličen prenosnik, ki bo lahko vsem pomagal pri opravljanju svojih nalog?

Število prenosnih računalnikov, ki jih lahko kupite je zares veliko, zato je sila pomembno, da pred kakršnimkoli nakupom pozorno preverite ponudbo. V vsakem primeru morate sprejeti odločitev na podlagi dejstev in se raje ne prepustite sentimentom in občutkom. Za brezhibno delovanje mora imeti prenosni računalnik čimveč delovnega spomina RAM. V slovenščino to prevajamo kot bralno-pisalni pomnilnik. Ta nam omogoča, da lahko karseda hitro uporabljamo računalnik in poleg tega ekspresno preklapljamo med različnimi aplikacijami in programi.

Na hitrost in možnost delovanja vpliva tudi procesor. Ti se razlikujejo tako glede na tip, kot tudi po hitrosti. Na področju procesorjev sta dva velika igralca, to sta ameriška AMD in Intel. Bistvenih razlik v kakovosti ni, saj obe podjetji ponujata primerljive procesorje. Tako lahko najdete procesorje, ki zadostujejo za uporabo osnovnih orodij, kot tudi procesorje za najbolj zahtevne uporabnike, kot so na primer igralci video iger.

Naslednja pomembna, a seveda ne ključna lastnost, je velikost zaslona. V kolikor nameravate uporabljati prenosni računalnik za službo ali šolo je dobro, da ima le-ta čimvečji zaslon. Tako boste brez težav prebrali vse podrobnosti, poleg tega pa ne boste preveč obremenjevali in napenjali oči. Po drugi strani pa so lahko prenosni računalniki z velikim zaslonom v breme, ker so načeloma težji in bolj okorni za premikanje. V kolikor veliko potujete in ste zato pogosto na poti je najbolje, da si kupite nekoliko manjši prenosni računalnik, ki vam bo omogočal povezovanje od vsepovsod. Manjši prenosni računalniki so tudi zelo praktični za poslovne sestanke. Poleg tega pa vam bodo hvaležne tudi roke in rame, saj jih boste lahko tudi odpočili. Velikost zaslona se običajno meri v palcih, ampak pretvarjanje v centimetre ni preveč zakomplicirano.

Za vse, ki se na primer ukvarjate s fotografijo, bo zelo praktična rešitev v tem, da si kupite prenosni računalnik z ogromnim trdim diskom. Tako boste lahko brez večjih težav takoj prenesli vse slike s koncerta, športne tekme ali potovanja. To boste lahko stroili brez uporabe trdih zunanjih diskov, ki so pogosto dokaj nepraktični za transport. Zakaj bi imeli vedno s seboj zunanji disk, če lahko vse fotografije brez večjih težav naložite na trdi disk na računalniku? Tako boste prihranili čas in prostor.

Velika večina prenosnih računalnikov ima ob nakupu že prednastavljen operacijski sistem. Praktično vsi prenosniki, z izjemo Applovih, imajo naložen operacijski sistem Windows. Za vse ljubitelje old school programiranja in operacijskih sistemov pa imajo določeni prenosniki na voljo tudi operacijski sistem Linux. Ta vam omogoča veliko mero prilagodljivosti, zelo priljubljen pa je med uporabniki, ki prisegajo na uporabo odprtokodnih in brezplačnih programov. Le zakaj bi plačevali dvem tehnološkim gigantom za licence, če lahko uporabljate brezplačne programe?

Izbira prenosnega računalnika mora torej biti skladna z vašimi potrebami in željami. Ne kupujte mačka v žaklju, pač pa izberite rešitev, ki se bo najbolj prilegala vašim navadam. Svoj izbor lahko zožite s pomočjo številnih filtrov, ki jih najdete na spletni strani ceneje.si. Poleg velike izbire prenosnikov boste lahko, le z nekaj kliki, našli tudi najugodnejšo ceno za vaš priljubljen model. Odličen prenosni računalnik vsakomur koristi, zato ne spreglejte izvrstne ponudbe in si hitro poiščite svoj novi nepogrešljivi pripomoček.