volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Črmošnjice/Semič

Zaključek novogradnje gozdne ceste v Črmošnjicah

Piše: R.K.

Čas objave:
16.06.2020 09:19

Družba Slovenski državni gozdovi, ki gospodari z gozdovi v lasti Republike Slovenije, je zaključila investicijo v novogradnjo gozdne ceste pod Gačami na območju Črmošnjic. Vrednost investicije v izgradnjo 1.600 metrov dolge gozdne ceste, ki se je začela oktobra 2019, znaša 170.000 evrov. V manjši meri je projekt sofinancirala tudi Občina Semič, saj del ceste poteka po občinskih gozdovih.

»Gozdna cesta Črmošnjice – Oddelek 80 predstavlja prvo etapo reševanja preusmeritve prevozov lesa preko Srednje vasi, namenjena pa je tudi spodbujanju rekreativne funkcije tukajšnjih gozdov. Večinoma poteka na območju lastništva državnih in občinskih gozdov. Novogradnja tako ob osnovni nalogi odpiranja gozdov izboljšuje pogoje za varnejšo izvedbo dejavnosti CŠOD Lipa Črmošnjice, smučarskega centra Gače, razvoja rekreativnega kolesarstva in pohodništva,« so izpostavili v družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG).
Občina Semič je sofinancirala izgradnjo gozdne ceste zaradi več pozitivnih učinkov. »Nova pridobitev omogoča odpiranje večjega predela občinskih gozdov, hkrati pa predstavlja nov potencial za razvoj športa in rekreacije v črmošnjiški dolini,« so dodali na Občini Semič.

črnomšnjice
Nova gozdna cesta v Črmošnjicah
Foto: Slovenski državni gozdovi

V okviru novogradnje gozdne ceste je bilo zgrajenih tudi dobrih 1.600 metrov gozdnih vlak v gozdovih v upravljanju SiDG. Posebnost med tehnološkimi objekti na novogradnji je prekladališče za gozdne lesne sortimente, katerega namen je racionalizacija prevozov lesa. Gozdna cesta se prične s priključkom na državno cesto Črmošnjice – Gričice - Komarna vas, zato je nadzor izvedbe del opravila tudi Družba za razvoj infrastrukture (DRI). Glede na naštete funkcionalnosti in količine predvidenega etata iz zaledja Globokih Gač je nova gozdna cesta grajena na visokem kakovostnem nivoju in nadstandardno opremljena s tehnološkimi objekti (izogibališča,  priključki, sistem odvodnjavanja in prečkanj jarkov).

V drugi fazi je predvideno nadaljevanje izgradnje gozdne ceste na odseku Oddelek 80 -Srednja vas, ki bo skupaj s prvo etapo zagotovila preusmeritev prevozov gozdnih lesnih sortimentov mimo Srednje vasi. Gradnja se bo predvidoma pričela do konca letošnjega leta.

V sredo 17. junija 2020, pa bo uradna predaja gozdne ceste Črmošnjice – Oddelek 80 Zavodu za gozdove Slovenije, ki vodi evidence gozdnih prometnic. Predaja bo ob 11.30 na lokaciji začetka novogradnje (na odcepu na državni cesti).