Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice

Zaključek Podnebnega teka na dan Zemlje

Piše: R.K.

Čas objave:
23.04.2024 08:09

Podnebni tek, ki je potekal po vrtcih in šolah v tednu od 15. do 19. aprila se je zaključil s tekom in kolesarjenjem posavskih Ekošol v Informacijskem središču (IS) GEN energije. Več kot 270 mladih je tako ob dnevu Zemlje pokazalo, da je naš planet edinstven in ranljiv ekosistem, ki ga je potrebno ohranjati, da nam bo tudi v prihodnosti omogočal življenje. Podnebni tek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

V tednu ob 15. do 19. aprila 2024 so otroci, učenci in dijaki v programu Ekošola izvajali aktivnosti v sklopu projekta Podnebni tek. To ni bil navaden tek, ampak simbol odločenosti, da naredimo nekaj za naš planet. Tekli so za lepši jutri, za prihodnost, v kateri bomo lahko mi in naši zanamci čez vrsto let uživali v čistem zraku, zdravih ekosistemih in boljšem podnebju.

V projektu je sodelovalo 174 ustanov (vrtcev, osnovnih in srednjih šol) in več kot 40.000 mladih, ki so se pridružili kampanji PODNEBNI TEK. Izdelali so štafetne palice in tekli, kolesarili ter beležili kilometre.

Osrednji dogodek ob podnebnem teku

Zaključek kampanj in podnebnega teka ter zaključek skupne poti k bolj trajnostnemu in odgovornemu načinu in boju za naš planet je potekal od Osnovne šole Leskovec pri Krškem do Informacijskega središča (IS) GEN. Udeležili so se ga mladi iz posavskih Ekošol, zaposleni v Skupini GEN, predstavniki Atletske zveze Slovenije in Smučarske zveze Slovenije, na čelu z nekdanjim smučarskim skakalcem Jernejem Damjanom. Predstavniki sodelujočih šol so prebrali šolske podnebne zaveze, v katerih se enotno zavezujejo, da bodo skrbeli za naš planet za vse prihodnje generacije.

SPOROČILO PODNEBNEGA TEKA

Posledice podnebnih sprememb nas opozarjajo, da moramo začeti živeti drugače. Rezervnega planeta NIMAMO!

Program Ekošola je vodilni program Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE International in največja mednarodna mreža otrok, mladih, vzgojiteljev ter učiteljev, ki okoljsko vzgojo in načela trajnostnega razvoja vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. Vključuje več kot 20 milijonov otrok, milijon vzgojiteljev in učiteljev, več kot 50.000 ustanov v 72 državah po vsem svetu, na vseh celinah.

V Sloveniji v programu sodeluje več kot 135.000 otrok, učencev in dijakov ter 8.800 vzgojiteljev ali učiteljev (ekokoordinatorjev), mentorjev in projektnih vodij. V šolskem letu 2023/2024 je vanj vključenih 730 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, centrov za usposabljanje, delo in varstvo, dijaških domov in fakultet. Ustanove, ki izpolnjujejo kriterije 7 korakov progama Ekošola, pridobijo mednarodni okoljski znak Zelena zastava.