IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Zaključek skavtskega tabora Pali južno

Piše: R.K.

Čas objave:
18.07.2023 10:09

Minulo soboto je 250 skavtov iz širšega dolenjskega območja zaključilo 7 dnevni tabor z naslovom Pali južno. Tabor je potekal v bližini vasi Čadraže, občina Šentjernej, na njem pa so sodelovali skavti iz lokalnih enot: Črnomelj 1, Krško 1, Novo mesto 1, Novo mesto 2, Ribnica 1, Šentjernej 1 in Tržišče 1.

Udeleženci, stari od 11. do 16., so tokrat doživeli nekoliko drugačen poletni tabor kot sicer. Šlo je za tabor na katerem so se lahko spoznavali in družili s skavti iz drugih krajev in tako krepili pripadnost Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, katerega člani so.

Kljub nekoliko drugačni izvedbi tabora je bistvo ostalo isto in sicer skavtska vzgoja, ki vzgaja mlade, da postanejo pristni, samostojni, zdravi in odgovorni ljudje, kristjani, državljani. V tednu dni, ki so ga udeleženci preživeli v naravi, je bilo veliko priložnosti za urjenje v skavtskih in socialnih veščinah na primer: enkrat dnevno so skavti v manjših skupinah sami pripravljali svoj obrok. Na različnih delavnicah so se urili v kovaštvu, lokostrelstvu, plezanju, lončarstvu, izdelovanju piščalk … Za eno noč so se odpravili na potep in si v manjših skupinah našli prenočišče v širši okolici. Udeleženci so se podali na “pot preživetja”, kjer so svoj pogum preizkusili na adrenalinskih točkah ter se z otroško radostjo plazili po blatu.

Vročinski val in močna neurja niso bila ovira za izvedbo in uspešen zaključek tabora. Zaradi dobre pripravljenosti voditeljev ter pomoči lokalnih gasilcev in Civilne zaščite pri preventivni evakuaciji za eno noč, na taboru ni prišlo do kakšne resnejše poškodbe. Za okoli 200 udeležencev je na taboru skrbela ekipa voditeljev prostovoljcev, ki so pripravljali program in poskrbeli za celotno tehnično izvedbo tabora. Ekipo voditeljev je vodilo taborno vodstvo, ki so ga sestavljali Neja Katič, Urban Žagar, Blaž Franko ter vodji tabora Lina Drenik in Blaž Pavlakovič. Priprave na tabor so se začele že več kot eno leto nazaj in so v zadnjih mesecih zahtevale veliko časa in dela s strani voditeljev. Poleg voditeljev so na taboru sodelovali tudi skavti popotniki in popotnice, stari 16. do 21. let, ki so voditeljem pomagali kot tehnično osebje.

Tabor se je zaključil v soboto, 15. julija, s sveto mašo, ki jo je za zbrane skavte, starše in goste daroval duhovni asistent tabora, Blaž Franko, duhovnik novomeške škofije.