zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice

Zaključili praznovanje mednarodnega dneva jezikov

Piše: R.K.

Čas objave:
09.10.2022 12:22

Na pobudo Sveta Evrope že od leta 2001 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov, tudi na Srednji elektro šoli in tehniški gimnaziji že nekaj let praznujejo ta dan jezikovne in kulturne raznolikosti. Letos so ga obogatili z likovnim izražanjem na šolskih igriščih, kjer so dijaki na asfaltu športnega igrišča upodobili svoja razmišljanja o jezikih.

V interpretaciji svojih upodobitev so poudarili pomen povezovanja med narodi in kulturami ter zavedanje, da znanje jezikov odpira številna vrata. Izbirali najlepšo besedo v slovenščini in najlepšo med tujimi jeziki, kot tudi najlepšo misel. Včeraj je bila sklepna prireditev. Za glasbeno dopolnitev sta poskrbela Luka Ban in Tija Rolih.

Pri pouku slovenščine so se dijaki preizkusili v poznavanju slovenskih rekov, pregovorov. Na šolskih hodnikih smo razstavili tudi plakate na temo jezika. Frazemi - plakati so delo Nastje Lužar, Ize Zupan in Lane Žnidarčič. Knjižne nagrade jim je podelila profesorica Mojca Cemič, vodja slovenističnega aktiva.

Izbrali so najlepši besedi v slovenščini in tujem jeziku, kot tudi najlepšo misel v slovenščini. V konkurenci za najlepšo besedo je bila izbrana beseda glorious, ki jo je našla Iza Zupan. Najlepša izbrana v slovenščini pa je letos izbrana domiselnost, ki jo je predlagal. Matej Radovan.

Da je slovenščina eden najlepših jezikov, potrjuje zmagovalna misel letošnjega natečaja:

Prijazne besede so krasne in lahkotne, a njihov odmev je neskončen.

Našla jo je Neža Jarm.

Slovesnost in predhodne dejavnosti so delci v mozaiku skrbi za jezik in kulturno dediščino v prepričanju, da prav jezikovna raznolikost predstavlja pomemben način doseganja boljšega medkulturnega razumevanja in hkrati predstavlja ključno sestavino bogate kulturne dediščine. a