nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Zavirali bodo kolo

Piše: R.K.

Čas objave:
04.04.2023 10:53

Članice in člani Metliške folklorne skupine Ivan Navratil 10. aprila pripravljajo tradicionalno vsako leto na velikonočni ponedeljek prireditev z naslovom Vuzemski ponedeljek.

Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje - zaviranje kola, ki ga je že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu belokranjski narodopisec Ivan Navratil. Plesali so ga vsako leto na vuzemski (velikonočni) ponedeljek pod milim nebom na Pungartu pri cerkvici sv. Martina in od leta 1992 na Trgu svobode, ki je del starega mestnega jedra Metlike. V celoti ga združuje šest različnih iger (Kolo, Must, Rešetca, Robčeca, Petelinji boj in Turn), od katerih pa se dandanes nekatere opuščajo. Gre pa prav gotovo za najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine in od leta 2018 razglašen za nesnovno dediščino državnega pomena. Metliško obredje se pleše brez glasbene spremljave. Plesalcem daje ritem pesem, ki jo sami prepevajo med plesom.

Obuditev tega običaja je do sedaj požela številne pohvale in Navratilovci praznovanje velikonočnega ponedeljka v zadnjem času obravnavajo kot praznik folklorne skupine. Vsako leto povabijo tudi goste in letošnjo dvaintrideseto prireditev bodo popestrili s svojim igranjem članice in člani Mestne godbe Metlika in Društva Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika. Po končani prireditvi sledi druženje z obiskovalci in gosti prireditve.