stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Zavod Novo mesto o poletju v Novem mestu

Piše: R.K.

Čas objave:
28.06.2023 08:31

Na idilični lokaciji Bara Plaža je včeraj potekala novinarska konferenca o poletnem dogajanju in aktivnostih pod okriljem Zavoda Novo mesto.

V prvem tednu julija bo otvoritev Krka Outdoor festivala, ki združuje šport, turizem in reko Krko. Prireditev bo pod enotno blagovno znamko združila nekatere tradicionalne športno-turistične dogodke mesta, kamor sodita sedaj že tradicionalni prireditvi Skoki v Krko in Krka živi!, ter vsebine različnih ponudnikov, društev in strokovnjakov s področja športa in narave. Med drugim se bo moč udeležiti vodenih tematskih sprehodov in kolesarskih tur, na voljo bodo atraktivna vodna doživetja, filmski in pogovorni večeri z okoljevarstveno tematiko ter terenska delavnica beleženja rečnih ovir na reki Krki. Poskrbljeno bo tudi za dobro zabavo in glasbo.  »Vrhunec festivala bo v nedeljo, 9. julija, ko bodo že devetič potekali tradicionalni Skoki v Krko iz Kandijskega mostu.«, je povedal koordinator za šport Zavoda Novo Mesto, Matjaž Kuzma ter pozval obiskovalce, naj si zagotovijo svoja plovila, iz katerih bodo lahko spremljali pestro dogajanje. Najlepši pogled na izjemne skoke je ravno iz reke Krke,« je še dodal.

V mesecu avgustu se bo že tradicionalno od 14. do 19. avgusta, na ploščadi KCJT odvijala mednarodna delavnica in festival Jazzinty. »Želimo postreči z ekskluzivnimi vsebinami na nacionalnem nivoju«, je dejal vodja prireditve Domen Bohte. Letošnji slogan Jazzintyja je “preteklost=prihodnost”, saj se bo festival zopet osredotočil na slovensko in mednarodno glasbeno sceno. Novost produkcije 2023 bo fokus na ljudski glasbi v sodobnem času, s čimer se približujejo svetovnim trendom. Na ta način ustvarjajo most med preteklostjo in tradicijo ter prihodnostjo in sodobnostjo. Jam session bo letošnje leto potekal v klubu Lokal Patriot od 22. ure dalje.

Jazzinty je sestavljen iz treh sklopov, in sicer festivala, delavnice in nagrade Jazzon, za katero se je razpis končal s šestnajstimi prijavami avtorjev, ki so mlajši od 30 let. Gre za izpostavitev mladih skladateljev, ki so, kot pravi Domen, zelo zapostavljeni. Jazzon predstavlja pomemben dejavnik pri krepitvi ustvarjalnosti mladih slovenskih glasbenikov ter ponuja finančno, medijsko, tehnično in organizacijsko podporo zmagovalni skladbi in avtorju. Po ocenjevalnem procesu strokovne komisije, bo le-ta na podlagi prijavljenih skladb izbrala tri nagrajene skladbe, ki bodo prejele nagrade fonda “Jazzon 2023”.

Kulturni center Janeza Trdine v mesecu juliju in avgustu načrtuje Poletne filmske večere. Vsak torek in četrtek ob 21. uri, bodo spustili filmsko platno in vključili projektor na ploščadi KCJT. Sproščeno vzdušje bo prijetno nadgradil KCJT Art caffe s poletno osvežujočo gostinsko ponudbo. V primeru dežja projekcije ne bodo odpadle, pač pa bodo potekale v notranjih prostorih.  Filmi bodo za vse obiskovalce brezplačni. Predvajali bodo skupno trinajst filmov, poletno filmsko dogajanje pa bo sklenjeno v četrtek, 31. avgusta, po premiernem ogledu filma Poletje ’91, bo sledil še pogovor in druženje z novomeškim ustvarjalcem in avtorjem filma Žigo Vircem.

»Nabor filmov je umetniške narave, to so filmi, ki imajo dodano vrednost,« je povedal koordinator za kulturo, Matevž Novak. »Dejavnost KCJT na področju filma se zelo razvija in je bila prepoznana tudi širše, saj smo zanjo prejeli finančno podporo Ministrstva za kulturo, medse pa nas je sprejela tudi Art kino mreža Slovenije,« je še povedal Novak.