IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

delovna-akcija, maja-ogorevc, irenca, pravljična-hiška Njena.si

Maja in Irenca, popolni kandidatki za Delovno ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Zbor članov Društva knjižničarjev Dolenjske

Piše: R.K.

Čas objave:
13.03.2023 09:58

Zbor članov Društva knjižničarjev Dolenjske je tokrat potekal »v živo« v prostorih Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, kjer ima društvo svoj sedež. Po izvolitvi delovnega predsedstva je predsednica Brigita Lavrič predstavila poročilo o delovanju društva v letu 2022. V ospredju je bil program Kompetentni knjižničar, v okviru katerega so se knjižničarji izobraževali na temo prepoznavanja lažnih novic. Predstavljeni so bili tudi vtisi udeležencev z literarnih pohodov, ki jih je društvo organiziralo v letu 2022.

V letu, ki je za njimi, je bil odmeven kongres Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS). Člani so se ga udeležili v velikem številu. Tema je bila Proaktivno delovanje knjižnic, ki je osrednje vodilo tudi na letošnjem septembrskem posvetovanju sekcij ZBDS. Kot že nekaj let je bilo proti koncu leta v okviru letnega programa izvedeno »Knjigotapljenje« – slovenska knjižna srečevanja na Dunaju.
Člani so potrdili načrt dela za leto 2022, v ospredju katerega so predvsem sodelovanja z različnimi ustanovami in organizacijami ter druženje članov in njihovo kulturno udejstvovanje. V okviru projekta »Knjigotapljenje« bodo člani Društva knjižničarjev Dolenjske s podporo Mestne občine Novo mesto čez mejo ponesli vsebine, povezane z Novim mestom in njegovimi ustvarjalci.

V letnem delovnem načrtu je, tako kot vsa leta doslej, tudi skrb za knjižničarsko stroko, povezovanje bibliotekarjev po Sloveniji ter priprava in organizacija predavanja oziroma izobraževalnega dne za knjižničarje. Učili se bodo moderiranja, spoznavali računalniška orodja in podobno.

Letos so pod točko razno razmišljali o novi spletni strani društva, o včlanitvi v sekcije pri ZBDS, o nagradah, za katere lahko člani kandidirajo, in še in še. Spomnili so se tudi preminulega bivšega predsednika in aktivnega člana društva, prof. Ivice Milića, ki je društvo vodil v letih 1981–1985 in 1997–2001.

Po končanem uradnem delu je sledilo druženje, nato pa stripovska delavnica z Davidom Krančanom, ustvarjalcem stripov, ki razstavlja v pomembnejših slovenskih in nekaterih evropskih galerijah. Knjižničarji so namreč opazili porast produkcije stripov v Sloveniji. Danes je strip eden izmed medijev, s katerim lahko otrokom in odraslim približamo branje, učenje in zabavo.

Znanje, ki ga bodo pridobili na delavnici, jim bo koristilo pri delu in ga bodo v praksi lahko prenesli na svoje uporabnike, otroke, mlade in odrasle.