901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Zelena luč za gradnjo 3. razvojne osi

Piše: R.K.

Čas objave:
10.07.2023 08:00

V ponovljenem postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za izgradnjo odseka 3. razvojne osi med avtocestnim priključkom Novo mesto–vzhod in Osredkom je bil DARS znova uspešen, njihova prizadevanja za čimprejšnjo gradnjo pa pozdravljajo tudi na Mestni občini Novo mesto.

Projekt že dalj časa predstavlja prvo razvojno prioriteto Jugovzhodne Slovenije in bo Novomeščanom prinesel želeno vzhodno obvoznico, katere del bo tudi prepotrebni cestni most čez reko Krko. Novomeška občina zato poziva vse deležnike, da prepoznajo pomen izgradnje 3. razvojne osi, ki mu je znova pritrdilo tudi Ministrstvo za naravne vire in prostor, in ne uporabljajo pravnih postopkov samo za zamik začetka gradnje prometne infrastrukture, ki jo dolenjska prestolnica in predvsem Bela krajina nujno potrebujeta.

Po tem, ko je Ministrstvo za naravne vire in prostor odgovorilo na vse pomisleke in pripombe, ki so bili podani v dosedanjih fazah izdaje gradbenega dovoljenja, bi se lahko gradnja petkilometrske hitre ceste med avtocestnim priključkom Novo mesto–vzhod in priključkom za Revoz pri Osredku začela po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja. Sledil bi še zaključek izbora izvajalca del, ki je bil po zadnji vloženi pritožbi na gradbeno dovoljenje začasno zaustavljen.

Dolenjsko-belokranjski odsek 3. razvojne osi v dolžini 17,5 kilometrov, ki je bil v prostor umeščen že leta 2012, bo povezoval avtocestno omrežje z Osredkom in nato naprej z Belo krajino, novomeški del odseka pa bo predstavljal vzhodno obvoznico dolenjske prestolnice in bo bistveno razbremenil novomeške mestne vpadnice. Del te trase bo tudi 310 metrov dolg most preko Šmarješke ceste in reke Krke v Mačkovcu oziroma Ločni, ob mostu pa bo pešcem in kolesarjem dodatno namenjena še 135 metrov dolga brv sodobne minimalne konstrukcije.