državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice

Želijo prireditve z manj odpadki

Piše: R.K.

Čas objave:
09.03.2023 09:54

Center za podjetništvo in turizem Krško je v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja izvedel predavanja in delavnico na temo Prireditve z manj odpadki.

Župan Mestne občine Krško, Janez Kerin, je podpisal Zeleno zavezo, direktorica CPT Krško, Kristina Ogorevc Račič, pa je podpisala Zero Waste zavezo Prireditev z manj odpadki. Zbrane na predavanju je pozdravila podžupanja Mestne občine Krško Ivanka Černelič Jurečič.

Uvodoma je direktorica CPT Krško Kristina Ogorevc Račič predstavila prizadevanja zavoda, da bi kot organizator prireditev kot so Festival piva Krško, Družinski piknik v parku in Ulični festival okusi Posavja zmanjšali prisotnost plastike na teh prireditvah ter izpostavila, da so podpisnik zaveze MANJ plastike, VEČ trajnosti.

Destinacija Krško je v letu 2021 vstopila v zeleno shemo slovenskega turizma, uspešno prestala presojo v začetku leta 2022 in tako pridobila znak Slovenia Green Destination Gold, na katerega so zelo ponosni.

Ker se zavedajo odgovornosti in si želijo iti po poti trajnostnega turizma, so se odločili, da izvedejo predavanje in delavnico za celotno turistično gospodarstvo (turistična društva, športna društva, kulturna društva, gasilska društva, predstavnike krajevnih skupnosti) in vse akterje, ki organizirajo prireditve ter jih ozavestijo o pomenu zmanjševanja odpadkov na prireditvah.

Ana Golja, vodja Zero waste turizma v Sloveniji pod okriljem Ekologov brez meja, je skozi predavanja in delavnico predstavila kaj to je Zero Waste, kako dobro organizatorji prireditve poznajo svojo prireditev in kateri so odpadki, ki nastanejo na prireditvi.

Udeleženci predavanja so na praktičnih primerih analizirali svoje pretekle dogodke in pripravili veliko predlogov in ukrepov za izboljšavo pri organizaciji prireditev v bodoče. Ugotovili so, da že z minimalnimi finančnimi vložki lahko naredijo veliko spremembo v smeri trajnosti in zmanjševanja odpadkov na prireditvah. Vsak korak šteje, Zero Waste pa je pot do uresničitve.