stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Želijo spodbuditi uporabo deževnice, radi bi odkupili grad

Piše: R.K.

Čas objave:
07.12.2023 11:23

Občinski svet Občine Mokronog-Trebelno se je včeraj sešel na 7. redni seji, na kateri je med drugim obravnaval pravil o subvencioniranju izgradnje kapnice in uporabi deževnice za tehnološko in sanitarno rabo.

V zadnjih letih so v spodnjem delu trga v Mokronogu pogoste poplave zaradi večjih količin zalednih in meteornih vod, ki se s Florijanske ceste, Žalostne Gore, Priče in Škarpe združijo na križišču državnih cest v spodnjem delu trga. Hkrati pa sta močno podhranjeni vrtini, ki napajata javna vodovodna sistema Trebelno in Mokronog, in ne omogočata širitve javnega sistema brez zagotavljanja dodatnih vrtin.

»Da bi naredili korak naprej k zavarovanju objektov v spodnjem delu trga v Mokronogu ter varčevali z vodo iz vrtin, ki napajata javni vodovodni sistem, smo pripravili pravilnik o subvencioniranju dela stroškov izgradnje podzemnih kapnic, večjih od pet kubičnih metrov, in uporabo deževnice za tehnološko in sanitarno vodo. Glavni pogoji so, če posplošimo, da ima stavbo gradbeno dovoljenje, da je upravičenec tudi lastnik nepremičnine in da je poslovni subjekt oziroma kmetijska dejavnost vpisana v ustrezne
evidence,« pojasnjuje župan Občine Mokronog-Trebelno mag. Franc Glušič.

Denar za subvencijo bo zagotovljen v vsakokratnem proračunu, upravičenec jo lahko dobi le enkrat, in sicer po vrstnem redu oddane popolne vloge do razdelitve denarja. Višina subvencije je odvisna od lokacije objekta in prostornine kapnice (od 500 do 1100 evrov), za poslovne subjekte za kapnico prostornine nad 30 m 3 pa je enotna – 1500 evrov.

Z rebalansom proračuna za prihodnje leto pa bodo zagotovili denar za nakup zemljišča, na katerem je nekdaj stal grad nad Mokronogom. Občinski svet je včeraj soglašal, da župan v imenu občine nadaljuje pogajanja za odkup: »Območje gradu je trenutno povsem zaraščeno in neprehodno. Občina bo – če bo prišlo do odkupa, o tem pa se dogovarjamo z lastniki – najprej poskrbela za obrez in odstranitev vegetacije ter ureditev dostopa do vrha grajskega griča. V nadaljevanju pa bi prostor uredili kot park, v
katerem bi imel osrednje mesto znan ginko, grajska ploščad pa bi lahko ponovno postala zanimiv prireditveni prostor za naše znane prireditve,« o načrtih pravi župan Občine Mokronog-Trebelno mag. Franc Glušič. 

Ostali sklepi

Občinski svet je – podobno kot v drugih občinah – potrdil odlok o ustanovitvi Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Bele krajine, med drugim pa je potrdil tudi letne programe športa, turizma ter kmetijstva, gozdarstva in podeželja za prihodnje leto. Kot predstavnika ustanovitelja je v svet zavoda Dolenjske lekarne Novo mesto imenoval Marjana Stariča, v Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa Nika Avguštinčiča.