stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Zmagovalec sevniške salamijade je Boštjan Peterlin

Piše: R.K.

Čas objave:
11.03.2024 13:31

Društvo salamarjev Sevnica je včeraj, na dan mučenikov, v gostilni Vrtovšek pripravilo že 63. sevniško salamijado, ki velja za mati vseh salamijad. Na ocenjevanju se je zbralo rekordnih 150 salam, med katerimi je najvišje oceno po mnenju strokovne komisije prejel Boštjan Peterlin iz Vinjega Vrha pri Šmarjeških Toplicah. Na tretjem mestu se je uvrstil njegov oče Alojz, medtem ko je med njiju priletela Simona Felicijan iz Radne pri Boštanju.

37-letni mizar Boštjan, ki je zmagal na sevniški salamijadi , je bil navdušen ob prejemu priznanja na nedavni salamijadi v Sevnici. Po njegovih besedah je zmaga v Sevnici vrhunec dosežkov. Njegovo znanje izdelovanja salam sega vse do otroštva, ko sta mu oče in stric, Janez, ki je pred leti dvakrat osvojil salamijado v Sevnici, posredovala dragocena znanja. »Imel sem odlična mentorja. Od majhnih nog sem bil poleg, ko sta delala salame. Pomagal sem sortirati meso, valjati salame in druge stvari, ki sta mi jih zaupala. Zdaj to znanje prenašam tudi na svojega sina,« je povedal Boštjan.

Pri izdelavi salam poudarja pomen kakovostnega mesa, skrbnega odcejanja in ročnega rezanja špeha. Prav tako izpostavlja pomen zorenja, ki ga izvaja na tradicionalen način v domači kleti. Kljub izzivom mile zime je bil vsak dan prisoten v kleti, saj je sledenje vlage in drugih parametrov ključno za kakovost izdelka.

Medtem ko je Boštjan osvojil prvo mesto na nedavni salamijadi, so druga mesta osvojili Srb Goran Mitov in Hrvat Marinko Šinko, tretje pa Hrvat Petar Gudec.

Po mnenju predsednika ocenjevalne komisije, Dušana Lipeja, je kakovost salam iz leta v leto boljša. Kljub temu pa se pri salamah, ki zorijo na tradicionalen način, kot je Boštjaneva, občasno pojavijo napake, ki so posledica zahtevnih pogojev, kot je bila letošnja blaga zima.

Predsednik Društva salamarjev Sevnica, Zdravko Mastnak, je izrazil zadovoljstvo nad uspehom letošnje salamijade. Načrtujejo razširitev dogodka ob 65. obletnici prireditve, ki naj bi vključevala festival s kulinariko in glasbo ter vključitev tudi žensk.