franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Znani umetniki, ki bodo ustvarjali murale

Piše: R.K.

Čas objave:
11.05.2023 13:40

Občina Kočevje je pomladi letos zaradi lanskega zelo dobrega odziva javnosti ponovila razpis za stenske poslikave našega mesta. Razpis se je zaključil konec aprila in komisija je v močni konkurenci izbrala štiri poslikave. Prejeli smo kar 40 predlogov poslikav 16 različnih avtoric in avtorjev za ponujenih 11 različnih lokacij sten.

V letošnjem pozivu je bilo na voljo kar nekaj zasebnih fasad objektov, katerih lastniki so vnaprej soglašali z izvedbo poslikave. Tako bo samo eden od poslikanih objektov letos javni (telovadnica OŠ Zbora odposlancev), ostale pa zasebne – stena garaže na Tomšičevi ulici, slepa fasada na Reški cesti ob večgeneracijskem parku in fasada ob novem parkirišču v starem mestnem jedru.

Letos je pri izboru zaradi objektov v območju kulturne dediščine sodeloval tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine z usmeritvami pri razpisu in pri ocenjevanju. Vključena sta bila dva člana ZVKDS; poleg tega pa še štirje lokalni člani komisije, ki jo so jo v celoti sestavljali: Hana Brus in DOmen Rus (ZVKDS), Nadja Kovačič, Sašo Koprivec, Petra Šolar in Tanja Štajdohar. Komisija za svoje delo ne dobi posebnega plačila.

Predlogi so bili strokovno presojani iz različnih vidikov: avtentično avtorsko delo, likovna (kompozicijska in estetska) vrednost, umeščanje v prostor in objekt, prikaz simbolov naše identitete iz razpisanih tematskih let. Murali bodo izvedeni do konca avgusta letos in bodo prikazovali teme in osebnosti zgodovine Kočevja.

Zmagovalci, ki bodo ustvarjali murale, so Bine Skrt (risal bo Hansa Ramorja z dežnikom), Klara Perušek (risala bo Hansa Ramorja v letalu), Bor Šparemblek (risal bo leto čebel in medu) in Tomaž Milač, ki bo risal mozaik simbolov identitete našega kraja. Kar dve poslikavi torej interpretirata Hansa Ramorja, ena čebele in med, ena pa je z mozaikom zajela preplet simbolov naše identitete in jih lepo vnesla v obstoječo fasado. Murali bodo dokončani do konca avgusta letos, vsak avtor pa za svoje delo prejme do 1000 evrov plačila.