zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Znova odprte knjižnice, galerije in muzeji, s ponedeljkom tudi terase in vrtovi gostinskih lokalov

Piše: STA

Čas objave:
29.04.2020 07:11

Vlada danes sprošča delovanje knjižnic, galerij in muzejev, pa tudi storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarske storitve. Kot je zapisano v sporočilu po včerajšnji dopisni seji vlade, pa bo s ponedeljkom med drugim spet dovoljena tudi strežba gostinskih lokalov na prostem.

S ponedeljkom pa bodo sproščene tudi strežba izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, torej na prostem, storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev.

Vključitev strežbe na terasah in vrtovih gostinskih lokalov pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil NIJZ možnost okužbe možno preprečiti oz. zmanjšati na minimum, so izpostavili na vladi.

S ponedeljkom pa vlada sprošča tudi nekatere storitve, potrebne za delovanje javnih služb, ki se postopno sproščajo, npr. urade in upravne enote, in za postopno sproščanje na področju šolstva. Tako bodo spet delali fotografi in fotokopirnice.

Prav tako bodo spet lahko delali urarji in zlatarji, ki se delajo na obrtni način in imajo minimalen stik s potrošnikom. Vse navedene storitve je dovoljeno ponujati in prodajati le ob strogem upoštevanju navodil NIJZ, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna, so zapisali na vladi.

Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov, ki vključuje na primer ličenje, manikure, nameščanje umetnih nohtov, odstranjevanja dlak, se po novem v nabor dejavnosti, kjer se omejitve odpravljajo, vključi tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura. Druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, wellness, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki zaradi večje možnosti okužbe niso vključeni.

Zaradi postopnega sproščanja ukrepov lahko starejši od 65 let, enako kot druge ranljive skupine, nakup opravijo tudi zunaj priporočenega termina med 8. in 10. uro dopoldne, torej v preostalem delu obratovalnega časa prodajalne. Odpravljena je tudi določba o izkazovanju starosti. Kljub temu pa ostaja priporočilo ranljivim skupinam, naj še vedno opravljajo svoje nakupe v času, ki je namenjen samo njim.

Poleg tega pa bodo lahko trgovine, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, z namenom preprečevanja gneče v času pred in po prvomajskih praznikih, lahko odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro.