franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Župan Ivan Molan z državnim sekretarjem obiskal kraje prizadetih v neurju s točo

Piše: R.K.

Čas objave:
17.07.2023 08:57

Župan Občine Brežice Ivan Molan je skupaj z državnim sekretarjem na Ministrstvu za obrambo Rudijem Medvedom, pristojnim za koordinacijo delovanja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, obiskal Pišece, kjer si je na kmetiji Plevnik ogledal katastrofalne posledice včerajšnjega hudega neurja s točo. Neurje je najbolj prizadelo sever občine Brežice, kjer so velike površine vinogradov in nasadov sadnega drevja. Neurje je huje prizadelo kar četrtino področja brežiške občine.

Najprej sta se župan in državni sekretar na sedežu Gasilske zveze Brežice seznanila s poročilom o gasilskih intervencijah, ki so potekale 13. julija v popoldanskem in večernem času. Poveljnik brežiške gasilske zveze Darko Leskovec je dejal, da je v 33 intervencijah sodelovalo 232 gasilcev s 17 gasilskimi vozili. Pomagali so pri 17 razkritih strehah, reševali so devet objektov, na katere se je v neurju porušilo drevje, petkrat so čistili ovire na cesti in izvedli dve črpanji, kjer je voda zalila klet. Gasilski zvezi Krško so brežiški gasilci pomagali z gasilsko avtolestvijo in posadko.

Župan Ivan Molan pravi, da je v brežiški občini neurje povzročilo škodo na infrastrukturi, predvsem na kmetijskih pridelkih. Zahvala gre dobro organizirani gasilski službi, ki je s hitrim posredovanjem pomagala pri razkritih strehah, podprtih drevesih in poplavljenih kleteh.

»Velika škoda je na kmetijskih pridelkih, predvsem pri sadjarstvu in vinogradništvu. Težava ni samo izpad letošnjega pridelka in prihodka, ampak večletni izpad pridelka zaradi uničenja sadnih dreves,« je opozoril župan. Kot je razložil sadjar in vinogradnik Vlado Plevnik, letos je bilo njegovo vino beli bizeljčan PTP izbrano za Županovo vino, traja od obnova sadovnjaka do pridelka pri marelicah tudi do 10 let.

Župan je dejal, da občina upa na pomoč države, občina bo takrat tudi takoj začela s popisom škode. Dodal je, da je bilo neurje katastrofa predvsem za kmete, ki živijo na zahtevnem hribovitem predelu občine in s predanim delom skrbijo tako za urejeno krajino kot pridelavo hrane.

Državni sekretar se je strinjal, da je stanje v Sloveniji po neurju katastrofalno. Ob obisku je dejal: »Veliko škode na kmetijskih površinah je tu na brežiškem. Postopki pri državni pomoči so znani, vsi si seveda želimo, da bi bili hitrejši. Kmetijsko ministrstvo bo nedvomno reagiralo in skušalo zagotoviti pomoč. Vprašanje zavarovanja je vedno pri takšnih primerih, pri tej škodi pa gre za uničenje nasadov do te mere, da jih je potrebno popolnoma zamenjati. Upam, da bo pristojno ministrstvo našlo mehanizme, da v takih primerih pomaga kmetom in to čimprej.«

Državni sekretar je prizadetim občinam ponudil tako pomoč vojske kot materialno pomoč pri intervencijah, država pa bo pokrila tudi intervencijske stroški reševalnih sestavov ob neposrednem izvajanju najnujnejših nalog zaščite, reševanja in pomoči prizadetim v neurjih, ki jih prizadete občine ne bodo zmogle pokriti brez pomoči države.