902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Novo mesto

Župan Macedoni s predsednikom vlade o stanju in izzivih v regiji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.11.2016 15:36

Vlada Republike Slovenije je v okviru dvodnevnega regijskega obiska v Jugovzhodni Sloveniji v sredo, 9. novembra 2016, obiskala Dolenjsko.

Vlada je drugi dan regijska obiska začela z delovnim posvetom na Gradu Otočec. Predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja in ministre je sprejel župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki je ob začetku posveta predstavnikom vlade izrazil dobrodošlico na Dolenjskem in jim zaželel uspešno delo. Župan je pred sejo Vlade na krajšem delovnem pogovoru predsednika slovenske vlade seznanil s stanjem in izzivi v regiji.

V nadaljevanju vladnega obiska sta župan Macedoni in direktorica Občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič v prostorih občinske uprave na Seidlovi sprejela ministrico za obrambo Andrejo Katič, s katero sta se dogovorila o ustanovitvi skupne delovne skupine za reševanje odprtih premoženjskopravnih vprašanj med Mestno občino Novo mesto in Ministrstvom za obrambo.

Župan in direktorica sta se udeležila tudi posvetovalne konference lokalnih skupnosti, ki jo je v Šmarjeških Toplicah gostil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Župan Macedoni je izpostavil dilemo, kako uresničiti ustavno kategorijo regij in poudaril, da je po obdobju drobljenja na vedno manjše občine nastopil čas za združevanje, ki bo omogočalo izvedbo velikih razvojnih regijskih projektov. Predstavniki občin so ministra opozorili tudi na prenizko povprečnino glede na vse večje obremenitve občin in izrazili željo po večji vlogo občin pri odločitvah, ki imajo zanje finančne posledice.

Župan Macedoni je gostil tudi ministrico za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Alenko Smerkolj, ki ji je skupaj s predstavniki Komunale Novo mesto predstavil s kohezijskimi sredstvi podprt projekt Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske. Župan in sodelavci občinske uprave, ki delajo na evropskih projektih, so ministrici predstavili konkretne probleme, s katerimi se občine srečujejo pri črpanju evropskih sredstev.


Pred otvoritvijo novih prostorov Šolskega centra Novo mesto, na kateri je nagovoril udeležence, se je župan Macedoni srečal z ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič, s katero sta spregovorila o projektu velodroma v Češči vasi.

V nagovoru na zaključnem dogodku vladnega obiska je župan Mestne občine Novo mesto ministrski zbor, ostale vladne sodelavce ter zbrane goste še enkrat seznanil s ključnimi izzivi regije in izrazil pričakovanje, da bodo vrata županom regije JV Slovenije po seznanitvi Vlade s konkretnimi težavami, hitreje odprta. Sam zaključni posvet je minil v pozitivnem duhu in na kooperativen način, saj so si pristojni vse izpostavljeno, tako s strani županov kot tudi ostalih gostov, zabeležili in obljubili nadaljnje korake v kratkem.

Prvi dan vladnega obiska je novomeški rotovž obiskal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, kjer sta mu župan Gregor Macedoni in direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič predstavila projekt Interreg Gorjanci, ki je primer čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško. Župan je izpostavil tudi intenzivno sodelovanje novomeških nevladnih organizacij slovenskimi društvi v zamejstvu in na območju nekdanje Jugoslavije in izrazil željo, da bi poleg finančne podpore občine k temu v večji meri prispeval tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.