franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Župani skupaj za štipendiranje dijakov

Piše: R.K./STA

Čas objave:
09.02.2022 19:52

Župani občin Kočevje, Kostel, Loški Potok, Ribnica in Sodražica so podpisali dogovor o štipendiranju dijakov in dijakinj vključenih v programe izobraževanja deficitarnih poklicev na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje.

Kot so izpostavili prav vsi župani, so dogovor izjemno hitro potrdili, saj gre za pomemben cilj in namen, za spodbujanje mladih na njihovi poklicni poti, hkrati pa tudi podporo razvoju gospodarstva.

V danes podpisanem dogovoru so se občine zavezale, da bodo zagotovile sredstva za štipendiranje vpisa v programe izobraževanja za deficitarne poklice na kočevski gimnaziji in srednji šoli, v kakšnem obsegu, pa je odvisno od njih samih.

V občini Kočevje po besedah župana Vladimirja Prebiliča v tem šolskem letu na ta način že štipendirajo 15 dijakov, od tega 12, ki se šolajo za deficitarne poklice, in tri iz programa gimnazija. V prihodnjem šolskem letu si tudi na podlagi danes podpisanega dogovora želijo, da bi štipendirali vsaj še enkrat toliko dijakov. V proračunu so sicer za ta namen zagotovili 22.000 evrov, kar bo, če bo dovolj interesa, zadostovalo za 50 štipendij.

Na razpis za občinske štipendije se bodo lahko prijavili dijaki, ki imajo stalno prebivališče v občinah, ki bodo zagotovile štipendije. Občine bodo štipendije v višini 80 evrov mesečno zagotavljale eno leto, prejemniki pa se bodo zavezali, da bodo v občini opravili deset ur prostovoljnega dela.

Po besedah kočevskega župana Prebiliča želijo z današnjim dogovorom privabiti in povabiti čim več mladih, da svoje izobraževanje nadaljujejo v njihovi regiji in ne odhajajo na šolanje drugam, hkrati pa želijo dati jasen znak njihovemu gospodarstvu, da podpirajo tiste poklice, za katere primanjkuje delovne sile.

"Prepričan sem, da bo skupni nastop vseh občin obrodil sadove. Nenazadnje so pred nami informativni dnevi in to bi bil lahko nek spodbujevalni mehanizem, da bi napolnili naše izobraževalne programe", je ob podpisu dejal za STA.