stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

Zveza Romov za Dolenjsko se z delitvijo otrok ne strinja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.09.2016 14:34

Ne strinjajo se namreč, da so se šolske oblasti odločile za razselitev romskih otrok po drugih novomeških šolah. Zato se nameravajo obrniti na Varuha človekovih pravic

V izjavi za javnost so zapisali: "V Zvezi Romov za Dolenjsko smo zaskrbljeni nad položajem, ko so se šolske oblasti (zdi se, da v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto) odločile romske učence iz Osnovne šole Bršljin razdeliti po drugih šolah v Novem mestu. Nismo strokovnjaki za pedagoško stroko, zato bomo o upravičenosti ukrepa pozvali Varuha človekovih pravic Republike Slovenije, da ga vsebinsko pregleda in odloči, ali je vsebinsko primeren. Dotlej se o ukrepu ne bomo izrekali.

Izjemno pa nas skrbijo javne izjave direktorice občinske uprave MO Novo mesto, gospe Vide Čadonič Špelič, ki je v intervjuju za TV-Dnevnik RTV Slovenija, dne 1. 9. 2016, govorila o "asimilaciji in integraciji".  Želimo poudariti, da je kakršenkoli govor o asimilaciji dokaz nekompetentnosti govorca. Asimilacija je namreč pojem, ki označuje sklop družbenih mehanizmov za utopitev manjšine v večini in je od sprejetja Strategije vzgoje in izobraževanja Romov leta 2004 (isto kot segregacija) del neslavne slovenske zgodovine.

Drži, da smo Romi kot manjšina drugega etničnega izvora in drži, da te kraje naseljujemo od srednjega veka dalje, nikakor pa to ne pomeni, da bi se morali asimilirati ali svojo kulturo podrediti komurkoli - še najmanj pa uradnikom MO Novo mesto. Ravno nasprotno - v nobenem primeru se ne mislimo asimilirati - želimo pa vključujoče sobivati, saj je Republika Slovenija tudi naša država in mi smo njeni državljani, ki smo pač romskega porekla.  Želimo in zahtevamo vodo, elektriko, sanitarije, da bomo lahko izobrazili otroke, ki se bodo zaposlili in soprispevali tej družbi kot državljani, kot Romi. Gospa Čadonič Špelič je dokazala, da manjšine ne razume, zato jo v interesu nadaljnjega sodelovanja prosimo, pozivamo in zahtevamo javno opravičilo.

Prav tako protestiramo zoper vsebino včerajšnjega prispevka v TV-Dnevniku RTV Slovenija, kjer je bilo precej govora, da je delež Romov na Osnovni šoli Bršljin prevelik. Zanima nas, ali Romi nismo državljani te države? Mar nismo enakovredni državljani? Je kaj narobe, če je romskih otrok na neki šoli več kot denimo 10 %? Ali nam zdaj preostane le protest, ker je na neki šoli kar 90 % slovenskih otrok? Kot drugo pa danes zahtevamo - če OŠ spremlja in zbira podatke o tem, kdo je romski učenec in kdo ne - da javno objavi vse podatke o uspehu romskih učencev po razredih vse od osamosvojitve naprej, da javnost dobi vpogled v zahtevnost izziva in strokovnost dela te šole. Sami z obdelavo teh podatkov (brez osebnih podatkov učencev) nimamo težav, saj brez analize stanja ne moremo snovati učinkovitih ukrepov oziroma drugače povedano, če ne vemo, kaj se dogaja z našimi otroci in če tega ne povežemo s podatki o bivanjskih razmerah ter socialnem stanju, mečemo kot družba denar dobesedno v prazno. Zdaj gre od včeraj naprej kakršenkoli neuspeh kateregakoli romskega otroka tudi na njihovo odgovornost, zato bomo tedensko zahtevali poročila o položaju, udeležbi otrok ter povezavi z bivanjskimi razmerami. Drugače povedano, od včeraj naprej pričakujemo odgovorno delo vseh lokalnih institucij, ki so dolga leta dovoljevale, da naši otroci prelahko izpadejo iz nadaljnjega izobraževanja.

Želimo pa vseeno spomniti, da je Zveza Romov za Dolenjsko že leta 2014 javno opozarjala, da prerazporeditev romskih otrok po drugih osnovnih šolah ni najboljša rešitev in da se pri tem pojavlja vrsta pomislekov, med katerimi je odziv romskih staršev, njihovo nezaupanje in pripravljenost, da bi njihove otroke vozili v druge šole, spremembo okolja ter odziv novih sošolcev, s katerimi bi romski otroci verjetno težko sobivali. Takrat smo tudi dejali, da bi prerazporeditev otrok morala potekati zgolj s privolitvijo staršev.


Ob koncu ne smemo mimo družin in otrok, ki v šolske klopi prihajajo brez vode in elektrike, skratka, iz neurejenih razmer. Upamo, da bodo tovrstni otroci odprli oči in ušesa tako lokalni kot tudi državni oblasti ter da bodo te otroke razumeli in sprejeli v šolah ter podobno," so še zapisali v izjavi za javnost.

Zveza Romov za Dolenjsko je ob tem vsem romskim otrokom in otrokom iz večinske skupnosti zaželela lepo, prijetno in uspešno novo šolsko leto.

Na trditve Zveze Romov za Dolenjsko se je odzvala avtorica prispevka v TV Dnevniku TV Slovenija, Petra Držaj, ki je zapisala:
V današnjem sporočilu, ki ga je Zveza Romov za Dolenjsko poslala vsem medijem in Varuhinji človekovih pravic je tudi neresnična navedba: « ……… da je bilo v prispevku precej govora, da je delež romskih otrok v OŠ Bršljin prevelik.«  Sporočam, da navedba ne drži. Nikjer v prispevku ni bila izrečena trditev, ki jo navaja Zveza Romov za Dolenjsko," je še zapisala Petra Držaj, novinarka TVS v Novem mestu