franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Moje mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
13.06.2023 13:31

Novo mesto je minuli petek uradno dobilo novo brv v Irči vasi. Otvoritev je Mestna občina Novo mesto pospremila z bogatim spremljevalnim programom, slavnostni govornik pa je bil Marjan Pipenbaher, čigar podjetji Ponting inženirski biro in Pipenbaher inženirji so zasnovali most.

Naložbo, ki je skupaj z davkom stala nekaj manj kot 2,8 milijona evrov, sta s skupaj z nekaj manj kot 880.000 evri podprla Evropski kohezijski sklad in država. Preostanek potrebnih sredstev je zagotovila Mestna občina Novo mesto.

Most je dolg 120 metrov, z minimalnim posegom v naravo pa je povezal rečna bregova Krke in hkrati pomembna mestna predela: eno največjih stanovanjskih sosesk na Drski in Brodu na desnem rečnem bregu in razvijajoče se bršljinsko zaledje s Češčo vasjo, Podbreznikom in Olimpijskim centrom Novo mesto na levem.

Most se ob rednem vodostaju dviguje približno 11 metrov nad gladino Krke in jo premošča v enem zamahu, kar je sicer posledica tehnologije prednapete armirano-betonske konstrukcije, sestavljene iz 46 elementov. Njegova arhitekturna zasnova pa je zato edinstvena v radiju 500 kilometrov. Najnižja točka mostu je približno štiri metre nad gladino stoletnih voda.

Brv v Irči vasi in brv Loka-Kandija je zasnoval priznani projektant Pipenbaher. Tema mostovoma naj bi se v Novem mestu v prihodnjih letih pridružile še štiri njegove mostne konstrukcije: ločena mostova za motorni promet in pešce oz. kolesarje na načrtovani novomeški vzhodni obvoznici in hkrati prvem delu južnega kraka ceste tretje razvojne osi v Ločni in podobna ločena mostova na načrtovani mestni zahodni obvoznici v Srebrničah. V Novem mestu naj bi tako stalo skupaj šest Pipenbaherjevih stvaritev.

Novo mesto, moje mesto, 13.6.2023